Krše Zakon
0

Većina ugostiteljskih objekata nema prostorije za pušače

Piše: J. H.
Prema Zakonu o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina predviđeno je da se u ugostiteljskim objektima, gdje se vrši usluživanje hrane, izdvoje posebne prostorije za pušenje. U slastičarnama i mliječnim restoranima pušenje je izričito zabranjeno.

U mnogim restoranima i slasitčarnama širom naše zemlje svakodnevno se krši Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda. Tako nerijetko možemo vidjeti kako u istoj prostoriji gdje se služi hrana jedni jedu, dok drugi puše cigarete. Mnogi vlasnici takvih objekata su "razdvojili" pušače od nepušača običnim natpisima "Zona za pušače" ili "Zona za nepušače".

"Prostorije za nepušače trebaju biti obilježene znakom o zabrani pušenja, ali i fizički odvojene od prostorija za pušače. Za kršenjem Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina je propisana kazna u rasponu od 500 od 2.000 KM za ustanove, preduzeća i druge pravne, odnosno fizičke osobe, ako ne zabrane pušenje i ne odrede prostorije za pušenje, u roku i na način koji je predviđen Zakonom", kažu nam u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove u Sarajevu.

U Upravi su nam potvrdili kako građani rijetko prijavljuju vlasnike objekata u kojima se krši ovaj zakon.

"Prijave građana koje se odnose na kršenje odredaba ovog Zakona nisu česte, a od zaprimljenih, najveći broj njih se odnosio na pritužbe uposlenika, čiji poslodavac nije odredio posebnu prostoriju za pušenje, što je dužan uraditi u skladu sa članom 3 citiranog zakona", kaže Vildana Bosno, stručna saradnica za informisanje KUIP-a.

Pored sanitarne inspekcije, za kontrolu primjene ovog Zakona ovlašteni su i inspektori zaštite na radu, kao i tržišno-turistički inspektori koji u redovnim kontolama, ali i po prijavama građana, svakodnevno vrše kontrole. Ukoliko utvrde prekršaj, kažu nam u Upravi, podnose prekršajni nalog protiv odgovornih fizičkih ili pravnih osoba.