Svjedok na suđenju Pustivuku
0

"Većina svjedoka još uvijek ga se boji, u njihovim dušama nema oprosta"

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Uvodnim riječima Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas je pred državnim sudom počelo suđenje Srpku Pustivuku, bivšem pripadniku Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ilijaš koji je optužen za ratne zločine počinjene na području Gornje Bioče - prenosi BIRN.

Pustivuk je optužen da je s pripadnicima Vojske Srpske Republike BiH i policije u maju 1992. u Gornjoj Bioči, općina Ilijaš, ubio jednog civila, a troje je teško ranio, te da je učestovao u hapšenju i zatvaranju civila Bošnjaka u osnovnu školu u tom selu.

Državna tužiteljica Vesna Ilić je kazala da će optužba saslušanjem 33 svjedoka, vještaka sudske medicine i prezentacijom materijalnih dokaza uvjeriti sudsko vijeće da je optuženi počinio djela za koja se tereti.

  • Bit će saslušani svjedoci koji su bili neposredni očevici, neposredne žrtve, članovi porodica žrtava i oni koji imaju posredna saznanja. Većina svjedoka će govoriti o ranijem poznanstvu s optuženim. Radi se o čovjeku koji je bio pripadnik Specijale jedinice SJB Ilijaš te jednom od nekoliko ljudi koji su imali odlučujuću riječ u Gornjoj Bioči - kazala je Ilić.

Tužiteljica je naglasila da se većina svjedoka još boji optuženog.

"U njihovim dušama nema oprosta, oni i dalje imaju strah od optuženog, a nakon dešavanja za koja se tereti, on je postao komandir Policijske stanice Ilijaš", dodala je Ilić.

Slavko Ašćerić, branilac optuženog Pustivuka, kazao je da odbrana "iz objektivnih razloga" neće iznositi uvodnu riječ, već će pravovremeno Sudu BiH dostaviti dokaze koji ukazuju na Pustivukovu nevinost“.

Prvi svjedok Tužilaštva bit će saslušan 3. novembra.