BiH
56

Većina posjetitelja portala Klix.ba podržava rusku intervenciju u Siriji

Piše: I. P.
(Foto: EPA)
Na osnovu ankete koja je objavljena na portalu Klix.ba, došli smo do zaključka da većina naših čitatelja direktno ili indirektno podržava rusku intervenciju u Siriji.

Nešto manje od 4.900 posjetilaca portala glasalo je u anketi koja je postavljena 8. oktobra. Prva opcija kojom se rusko prisustvo i aktivnosti u Siriji označavaju kao najbrži način završetka rata dobila je 2.059 glasova ili 43 posto od ukupnog broja.

Druga opcija koja rusku intervenciju karakterizira kao nužno zlo dobila je 1.092 glasa ili 23 posto od ukupnog broja učesnika u anketi.

Time je zatvorena direktna i indirektna opcija kojom se izražava podrška kampanji bombardovanja položaja pobunjenika i terorista u ratom razorenoj Siriji, a koju je odabralo 66 posto posjetilaca portala Klix.ba.

Druga opcija koja rusku intervenciju karakterizira kao nužno zlo dobila je 1.092 glasa ili 23 posto od ukupnog broja učesnika u anketi.

Vanjskopolitički analitičar Neven Kazazović je u razgovoru za Klix.ba obrazložio način glasanja naših posjetilaca usput izrazivši svoj lični stav koji se manje-više podudara s prvom opcijom naše ankete.

"Rusija brani svoje interese kada je u pitanju Asad i njeni interesi u Siriji, prema tome, ne mislim da je to nužno zlo. S druge strane, to je vanjski interes, a njen unutrašnji interes je da kroz to djelovanje riješi nestabilnu i tešku unutrašnju situaciju u zemlji. Mislim da treba dati podršku ruskoj intervenciji", rekao je Kazazović.

On je dodao da ruska intervencija nije usmjerena protiv glavnog neprijatelja Sirije, a to je Islamska država ili IDIL.

"Ona je usmjerena protiv IDIL-a samo djelimično. Direktno, oni su podrška Asadu tj. bore se protiv svih njegovih neprijatelja", zaključio je Kazazović.