Istraživanje u 14 bh. opština
4

Većina kandidata i stranaka nema ni predizborni program

Klix.ba
Foto: Marija Vuletić
Foto: Marija Vuletić
Tokom predizborne kampanje za lokalne izbore 7. oktobra 2012. političke partije i kandidati su nastavili sa ranijom praksom neodgovornosti prema biračima.

Posmatrano na uzorku od 14 bh. opština, svega 30% kandidata za načelnike opština ili gradonačelnike te 20% političkih partija imaju predizborne programe.

Dodatno, u dijelu opština/gradova pojedini kandidati nisu željeli da učestvuju u forumima sa građanima kako bi razgovarali o svojim predizbornim programima. Opisani manjak odgovornosti, vjerujemo, građani će imati na umu tokom izbornog dana, ističu iz Centra civilnih inicijativa, organizacije koja je sa 11 partnerskih nevladinih organizacija u Banjoj Luci predstavila rezultate svog istraživanja.

Posebno zabrinjava činjenica da je svega 14% obećanja iz programa političkih partija usklađeno sa očekivanjima građana. Ako tome dodamo da pitanja manjina gotovo da uopšte ne postoje u predizbornim programima, jasno je da kandidati i političke partije i dalje ne razumiju šta su glavni prioriteti građana u lokalnim zajednicama, istaknuto je na današnjoj pres-konferenciji.

Konačno, uočeni debalans polne zastupljenosti u medijskim izvještajima, gdje se samo 14% citata u 11.000 posmatranih medijskih članaka odnosilo na žene, ne doprinosi jednakosti polova tokom izbornog procesa.

Također treba naglasiti činjenicu da više od 80% predizbornih obećanja navedenih u predizbornim programima zaista jesu iz nadležnosti lokalne zajednice, što je napredak jer su na prethodnim lokalnim izborima uglavnom nuđena obećanja u vezi sa pitanjima koja uopšte nisu odgovornost lokalnih vlasti.

Okupljenih 12 NVO su pozvale građane da iskoriste svoje biračko pravo i biraju sa kandidatskih lista. Lokalni nivo je važan, a učešće na izborima je pravi odgovor na probleme koje imamo i način da utičemo na svoje uslove života, poručili su.

NVO su najavile da će organizovati građansko nadgledanje izbora na ukupno 234 biračkih mjesta u 14 opština širom BiH, kao doprinos fer i transparentnom provođenju lokalnih izbora.