BiH
0

Većina javnog duga RS-a otišla na javnu potrošnju

Piše: T. Č.
NSRS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
NSRS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Razmatranje informacije o dugu RS-a koji je na kraju 2014. godine iznosio 5 milijardi i 55 miliona KM, izazvalo je burnu dvosatnu raspravu u Narodnoj skupštini RS-a.

U uvodnom izlaganju ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija je naveo da je na kraju prošle godine vanjski dug iznosio 2,89 milijardi KM, a unutrašnji 2,17 milijardi KM, te da se oba redovno servisiraju.

"Ukupni dug Republike Srpske podliježe zakonskom ograničenju, a iznosi 4,96 milijardi KM, odnosno 56 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 3,99 milijardi KM ili 45 posto BDP-a", naveo je Tegeltija.

Poslanici opozicionih partija kao glavni problem navode strukturu zaduženja, a naročito iznos koji se odnosi na javnu potrošnju.

"U javnu budžetsku potrošnju otišlo je 48,75 posto, a u privrednu djelatnost svega 9,83 posto sredstava", naveo je Dragan Čavić, poslanik NDP-a. S druge strane poslanik SDS-a Igor Žunić smatra da situacija u vezi s dugom nije tako crna jer su evidentna i velika ulaganja u infrastrukturu.

"U svim diskusijama niko nije pomenuo ulaganje u infrastrukturu, koje također znači ulaganje u privredu, od 40 posto i da ne nabrajam sva sredstva koja su ulagana po svim opštinama kroz ovo zaduženje", rekao je Žunić.

Jutros je održan i kolegij NSRS na kojem je dogovoreno da će se 20. oktobra održati sedma redovna sjednica entitetskog parlamenta, a na dnevnom redu će se, između ostalog, naći i deklaracija o genocidu koji je počinila Nezavisna država Hrvatska nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu. Danas nije raspravljano o posebnom zasjedanju NSRS o radu Saveza za promjene na nivou BiH jer zahtjev za njegovo održavanje nije upućen u skupštinsku proceduru.

"Kolegij o tome nije odlučivao, jer još nije dostavljen zahtjev za sazivanje posebne sjednice. Zahtjev mogu podnijeti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Vlada RS, klubovi poslanika i poslaničke grupe", rekao je nakon sjednice Kolegija potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić.