U iščekivanju odluke inspekcije
0

Većina građana podržava potez Centrotransa

Piše: A. Jahić
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Portal Sarajevo-x.com u protekla četiri dana proveo je anketu pitavši građane kako ocjenjuju uvođenje gradskih autobuskih linija Centrotrans Eurolinesa u Sarajevu. Većina njih podržala je taj potez.

U anketi je od 19. do 22. aprila glasalo 5.322 čitalaca, a 65 posto njih izjavilo je da podržava uvođenje autobusa Centrotransa, dok samo pet posto smatra da Gras jedini treba imati pravo na prevoz putnika u glavnom gradu naše zemlje.

Da i druge kompanije trebaju voziti na gradskim linijama smatra 26 posto anketiranih, a četiri posto je odgovorilo sa "ne tiče me se".

Ukoliko autobusi Centrotrans Eurolinesa nastave saobraćati na dvije gradske linije u Sarajevu Uprava KJKP Grasa prijeti da će prestati prevoziti putnike. Iz Centrotransa, pak, navode da građanima pružaju kvalitetniji prevoz od Grasa. Rasplet ovog spora ponudit će inspekcija.

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo trenutno vrše nadzor nad spornim autobuskim redovima vožnje Grasa i Centrotransa. Problem utvrđivanja reda vožnje i dodjele autobuskih linija na području Kantona Sarajevo prisutan je već godinama.

Inspekcijom će biti obuhvaćeno i Ministarstvo saobraćaja KS.

"Ukoliko inspektori ne donesu rješenje o zabrani saobraćanja autobusa Centrotransa, Gras će odustati od prevoza građana", rekao je za portal Sarajevo-x.com Hajrudin Papić, predsjednik Sindikata vozača Grasa.

"Obustavit ćemo saobraćaj i neka građani vide ko će ih voziti", rekao je Papić i dodao da je nezakonito da autobusi Centrotransa, koji su namijenjenji za međunarodni i lokalni saobraćaj, voze ulicama Sarajeva.

Objasnio je da nije za monopol u javnom gradskom saobraćaju, ali zamjera Upravi Centrotransa što njihovi autobusi saobraćaju na dvije najprofitabilnije relacije u gradu: Dobrinja - Vijećnica i Hrasnica - Vijećnica.

Predsjednik Sindikata vozača Grasa optužuje Centrotrans da vozi putnike na nezakonit način, što je razlog da čelnici Grasa podnesu tužbu u kojoj će tražiti obeštećenje naplate.

Safudin Čengić, direktor Centrotransa, ne želeći prejudicirati rezultate inspekcije, rekao je za naš portal da inspekcija upravo autobusima Grasa treba zabraniti vožnju na spornim relacijama.

Čengić kaže da su u Grasu navikli da putnici u njihovim prevoznim sredstvima budu izloženi velikoj gužvi.

"U Grasu smatraju da građani u njihovim vozilima trebaju biti kao sardine, dok u našim autobusima putnici sjede", kaže direktor Centrotransa.