Nakon osam i po godina
0

Većina decertificiranih policajaca i dalje bez posla

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Većina decertificiranih policajaca u BiH, i nakon osam i po godina, i dalje je bez posla.

Oko 600 policajaca u BiH kojima je OHR 2002. godine oduzeo certifikate za rad trebali su biti vraćeni na posao, međutim, čak ni nakon predsjedničke izjave Vijeća sigurnosti UN-a, skoro ništa se nije promijenilo.

"Mi nismo zadovoljni odnosom države prema decertificiranim policajcima. I ovi koji su se vratili na posao putem javnih oglasa imaju mnoštvo problema. Ne priznaje im se radni staž i tretirani su kao početnici. I da ne pominjem da imamo policajaca koji sa zdravstvenog aspekta uopće ne mogu proći proceduru prijema na posao putem javnog oglasa", kazao je u izjavi za Fenu predstavnik decertificiranih policajaca iz FBiH Kemal Kobilica.

Kobilica se i sam prijavio na jedan od javnih oglasa za prijem u radni odnos te je prošao na konkursu. Poslan je na šestomjesečnu obuku na Policijsku akademiju na Vracama, iako ima 26 godina radnog staža i iskustva.

"Tuzla, Sarajevo i Zenica nas tjeraju na Akademiju kao početnike dok u drugim kantonima to nije slučaj. Osobno, ne mogu se prijaviti ni na jedan interni oglas koji bi mi omogućio veći čin jer smatraju da sam pripravnik. I otići ću u penziju, a neću moći nikada napredovati", pojasnio je Kobilica.

U FBiH ima oko 370 decertificiranih policajaca. Od ovog broja, a nakon instrukcija Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH entitetima i kantonima, posao su dobili: 10 policijskih službenika u Srednjebosanskom kantonu, 12 u Tuzlanskom kantonu, 12 u Zeničko-dobojskom kantonu (jedan je trenutno na obuci na Akademiji), a u Kantonu Sarajevo samo dva.

U Republici Srpskoj posao je dobilo devet decertificiranih policajaca.

Prema izvještaju Saveza decertificiranih policajaca, a koji je poslan i komesaru za ljudska prava Vijeća Europe, šest policajaca sa spiska decertificiranih umrlo je od posljedica visokog pritiska, infarkta i suicida. U FBiH četiri i u RS-u dva.

Pozitivnih pomaka kada je u pitanju zapošljavanje decertificiranih policajaca ima, međutim brojna su pitanja koja i dalje ostaju neriješena, uglavnom zbog nepostojanja političke volje državnih vlasti.

Udruženje decertificiranih policajaca već odavno zagovara usvajanje Strategije tranzicijske pravde, kao zakonskog okvira kojim bi bila implementirana rehabilitacija ovih ljudi. Čeka se formiranje vlasti na državnom nivou.