Svjetski dan bolesnika
0

Većina bolesnika u BiH ne zna svoja prava

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Povodom obilježavanja 11. februara, Svjetskog dana bolesnika, Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH svim bolesnicima upućuje najiskrenije želje za ozdravljenje, a zdravstvenim radnicima zahvaljuje za nesebični rad.

Udruženje također ocjenjuje da veliki broj bolesnika i članova njihovih porodica u BiH ne znaju svoja prava, a za puno ljudi ta su prava nedostupna zbog komplikovane i korumpirane administracije.

Udruženje također poziva vlasti u BiH da se pridržavaju Standardnih pravila UN-a za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom te da bar djeci omoguće adekvatno liječenje.

-Svakodnevno smo svjedoci da se vodi akcija za prikupljanje novca za liječenje nekog djeteta. Pa gdje se onda troši novac fondova zdravstvenog osiguranja ako ga nema za liječenje djece, pita predsjednik Udruženja Aziz Tafro.

Udruženje poziva građane koji su bolesni da povodom Svjetskog dana bolesnika dignu svoj glas, one koji brinu o bolesnima da kažu o problemima, a zdrave da pruže ruke solidarnosti i brinu o bolesnima, ali i da čuvaju svoje zdravlje.