BiH
8

Večeras vanredna sjednica Skupštine USK-a

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) bit će održana večeras u 20:00 sati, odlučeno je na danas održanoj sjednici Kolegija Skupštine, kojoj je prisustvovala neformalna grupa građana ispred demonstranata, a koji su i zatražili njeno održavanje.

Poslanici će se očitovati o 13 zahtjeva demonstranata, koji su im dostavljeni, a prvi i osnovni je hitna smjena premijera Hamdije Lipovače i Vlade USK-a, te svih direktora javnih ustanova i poduzeća.

Iako je Kolegij Skupštine o sazivanju skupštinske sjednice u skladu sa procedurom razmišljao tek u ponedjeljak, predstavnici demonstranata zahtijevali su da to bude večeras, što je jednoglasno i prihvaćeno. Oni su istakli da nema pregovora o zahtjevima građana.

Od predsjednice Kluba Srba u Skupštini USK-a Mire Ljubijankić tražili su da povuče zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, kada je u pitanju smjena Vlade i premijera Kantona.

Zatražili su odgovor čiji ona interes zapravo štiti, na šta je Ljubijankić odgovorila da je time branila stavove Socijaldemokratske partije (SDP) i reformi koje su započeli, te da je to njihovo ustavno pravo.