Druga klapa
0

Večeras (ponovo) počinje izgradnja Akademije scenskih umjetnosti

Piše: Almir Panjeta
Tačno u ponoć večeras će, uz prigodnu svečanost, na predviđenoj lokaciji na Skenderiji biti obilježen početak izgradnje buduće zgrade Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu, potvrdio je 19. augusta 2009. za Fenu dekan ASU, Zijad Mehić. Skoro godinu dana poslije, u medijima je skoro ista vijest. Samo je polaganje u 23 sata!

"Izgradnja nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo (ASU), kako saznajemo, počet će 29. jula, za vrijeme održavanja "Sarajevo Film Festivala", polaganjem kamena temeljca u 23 sata", prenijeli su mediji ovih dana, što su potvrdili na Akademiji.

"Za promociju projekta nove zgrade Akademije iskoristit ćemo i svečanu atmosferu 'Sarajevo Film Festivala'. Večerašnji će program predstavljati simboličnu najavu početka radova. Naime, pojedini administrativni poslovi još nisu završeni, što se učekuje u narednih nekoliko dana, kada bi i radovi trebalo da počnu”, kazao je Mehić 2009., a godinu dana poslije uoči ponovnog početka radova (koji nisu počeli) dodao:

"Ovo su zaista lijepe vijesti. Bit će prisutan veliki broj studenata Akademije, dramaturga i reditelja, koji će na simboličan način, performansom, označiti početak izgradnje".

Na prvom polaganju kamena temeljca bio je prisutan Besim Mehmedić, premijer Kantona Sarajevo, čija je Vlada glavni investitor projekta te je za prvu fazu radova osigurala 2,5 miliona KM. Nije precizirano da li će za ponovnu prvu fazu biti izdvojeno još 2,5 miliona maraka, te da li ćemo i sljedeće godine po treći put prisustvovati polaganju kamena temeljca i performansu kojim se obilježava početak gradnje.

Možemo samo pretpostaviti da ako je prošle godine polaganje temeljca bilo u ponoć, ove godine u 23, možda sljedeće, već tradicionalno, bude u 22...