Obilježavanje Dana Sarajeva
0

Večeras dodjela Šestoaprilskih nagrada

Sarajevo-x.com
Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, delegacija Kantona Sarajevo položit će cvijeće na spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine u Velikom parku, te na spomen-obilježja Vječna vatra i „Lav“, Šehidsko mezarje Kovači i spomen-park Vraca.

U sklopu manifestacije obilježavanja 6. aprila, Gradska uprava je pripremila niz manifestacija. Na Obali Kulina bana postavljena je instalacija sarajevskog umjetnika Nebojše Šerića-Šobe pod nazivom "Bez naslova (ispod svih tih zastava)" 1999.-2009.

Nakon svečanog defilea kroz Vilsonovo šetalište, predstavnici profesionalnih i dobrovoljnih društava s područja gradskih općina na platou "Skenderije" u 12 sati predat će raport gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu.

Danas od 10 do 18 sati na platou ispred "Zetre" ulični crtači - sarajevski grafiteri izvode rad "Mural Sarajevo", a 12 sati na Vratničkoj kapiji odražat će se manifestacija Stazama oslobodilaca Sarajeva i sat historije, u organizaciji Planinarskog društva "Bjelašnica"

Na velikom videozidu na balkonu Vječne vatre od 12 sati pa do ponoći održat će se projekcija nijemih filmova kao i projekcija filma Brace Dimitrijevića "THE CENTURY BEHIND ME I second of Post Historic Time". Pored projekcije filmova, na ovoj lokaciji održat će se i perfomans modnog dizajnera Istoka Bratića pod nazivom "Printemps" – raskoš Istoka i glamur Zapada u zagrljaju visoke mode

Večeras će biti održana svečana sjednica Gradskog vijeća Sarajeva, na kojoj će gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uručiti priznanja i nagrade Grada Sarajeva. Podsjećamo, kolektivna nagrada bit će uručena Institutu za istoriju Sarajeva, dok će grupnu Šestoaprilsku nagradu dobiti Grupa koja je dala doprinos rezultatima u košarkaškom sportu u okviru Univerzitetsko sportskog društva (USD) Bosna.

Priznanje 'Počasni građanin Sarajeva' dobit će američki reditelj Bill Carter, a Plaketa Grada Sarajeva bit će uručena Radio- televiziji Federacije BiH, Političkom magazinu „60 minuta“.

Predstavnici Gradske uprave Sarajeva pozvaju su sve građane da svojim prisustvom najavljenim događajima, za koje je ulaz besplatan, uveličaju obilježavanje Dana grada.