BiH
62

Večer arhitekture u Tuzli: Predstavljena najbolja arhitektonska postignuća u BiH

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U organizaciji Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine večeras je u Tuzli upriličeno otvorenje izložbe pod nazivom "Collegium artisticum 2016. - Arhitektura".

Ova postavka na zidove Međunarodne galerije portreta donijela je 29 najboljih ostvarenja domaćih arhitekata koja su obilježila ovu godinu.

Posebnu pažnju plijenio je rad, odnosno arhitektonsko rješenje Hotela "Pino" na Trebeviću, autora bh. arhitekte Amira Vuka - Zeca.

Inače, Vuk - Zec je za ovo ostvarenje u aprilu ove godine dobio Grand prix koji se dodjeljuje na tradicionanoj godišnjoj Šestoaprilskoj izložbi posvećenoj obilježavanju Dana grada Sarajeva.

"Asocijacija arhitekata u BiH svake godine organizuje ovu izložbu, a u Tuzli su izložena najvažnija ostvarenja u BiH", kazao je predsjednik Upravnog odbora Asocijacije arhitekata u BiH Vedad Islambegović.

Otvaranju izložbe koja je upriličena u okviru jedinstvenog događaja pod nazivom "Večer arhitekture u Tuzli" prethodio je skup arhitekata Tuzlanskog kantona, na kojem su prezentirani planovi Asocijacije arhitekata u BiH.

"Ovo je bilo prvo tematsko okupljanje arhitekata ovog tipa u Tuzli i sigurno je da će ovo okupljanje preći u tradicionalnu manifestaciju. Asocijacija će se u narednom periodu bazirati na organizovanju komore, zatim organizaciji podružnica i manifestacija u drugim gradovima", dodao je Islambegović.

Postavka "Collegium artisticum 2016. - Arhitektura" tuzlanskoj javnosti bit će dostupna do 10. decembra ove godine.