Oružane snage BiH
0

Većem broju vojnika ugovori neće biti produženi

FENA
Povodom predstojećeg procesa tranzicije i otpusta vojnog personala, Ministarstvo odbrane BiH obavještava javnost da nužnost primjene zakonskih rješenja u oblasti odbrane ima za posljedicu da će se s tranzicijom i prestankom vojne službe u OSBiH suočiti veći broj vojnih osoba, kojima ugovori ne mogu biti produženi usljed zakonskih ograničenja.

Zakonom o službi u OSBiH definirana je maksimalna dužina trajanja službe vojnih osoba u Oružanim snagama BiH i to: oficira - 30 godina, ali najduže do 55. godine života; podoficira - 30 godina, ali najduže do 50. godine života i vojnika - 15 godina, ali najduže do 35. godine života.

"Ministarstvo odbrane BiH blagovremeno je preduzelo važne korake na pripremi za ovaj proces, ali razmjere izazova s kojima se suočavamo nalažu kontinuiranu podršku svih bosanskohercegovačkih, ali i institucija i organizacija međunarodne zajednice, saopćeno je iz tog ministarstva.

U saopćenju se navodi da je za ovaj proces dobijena podrška Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH.

Ministarstvo odbrane i Zajednički štab OSBiH preduzimaju mjere i aktivnosti na smanjenju ukupnog broja osoba kojima ističu ugovori, ali i dalje ostaje značajan broj pripadnika OSBiH koji će morati napustiti OSBiH i za koje će biti neophodno pružiti asistenciju.

U vezi s tim, Ministarstvo odbrane BiH planiralo je u budžetu za 2010. godinu sredstva za zbrinjavanje vojnih osoba u procesu tranzicije u iznosu od milion konvertibilnih maraka, ali su zatražena i očekuju se sredstva, podrška i pomoć zemalja NATO-a, Evropske komisije i drugih potencijalnih donatora, koji bi uspostavom novog povjereničkog NATO Trust Fonda za BiH doprinijeli i generiranju prihoda za otpušteni vojni personal.

Također, Ministarstvo odbrane BiH razvija Program tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala MO i OSBiH pod nazivom "Perspektiva", s ciljem implementacije projekata pomoći radi što lakše reintegracije otpuštenog personala u civilni život.

Program predstavlja cjelovit, stručan i efikasan sistem mjera i aktivnosti kojima se otpuštenom personalu osigurava jedinstvena institucionalna podrška i omogućava savjetodavna, edukacijska i druga stručna pomoć i podrška.

"U vezi s napisima pojedinih medija o najavljenim protestima pripadnika OSBiH povodom procesa tranzicije i otpusta u OSBiH, ističemo da je ustavna i zakonska obaveza pripadnika Oružanih snaga BiH da čuvaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, poštovanje zakona BiH, u skladu s profesionalizmom, integritetom i lojalnosti Oružanim snagama BiH. Svako ponašanje suprotno navedenom predstavlja povredu zakonskih propisa i kodeksa ponašanja pripadnika OS BiH", saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.