Valentin Inzko
0

"Veća reforma ustava nije realna"

SRNA
Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko smatra da veća reforma Ustava BiH nije realna.

"Doći će do manjih izmjena kako bi BiH bolje funkcionisala i kako bi bila jeftinija. Sazrelo je vrijeme 13 godina poslije rata da se nešto mijenja. Ja sam za to da u reformske procese bude uključeno što više stranaka, ako ni zbog čega drugog, a to iz praktičnih razloga, jer će za to biti potrebna dvotrećinska većina u Parlamentarnoj skupštini BiH" - rekao je Inzko.

On je ponovio da izmjena Ustava BiH nije uslov za zatvaranje OHR-a, ali da jeste pozitivna ocjena političke situacije u BiH na šta može da utiče ustavna reforma.  

"EU očekuje neke promjene ustava jer neki njegovi mehanizmi nisu usklađeni sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima" - istakao je Inzko i dodao da je o ustavnoj reformi bilo razgovora i na sastanku evropskog komesara za spoljnu i bezbjednosnu politiku Javiera Solane sa prudskom trojkom.    

Međunarodni predstavnik u BiH smatra da je sada najvažnije da se sve učini da što prije budu ukinute vize građanima. 

Prema njegovim riječima, zatvaranje OHR-a zavisi od lokalnih političara. 

"Kada ne bude negativne retorike, kada se bude više radilo, OHR će biti potreban sve manje i manje" - naglasio je Inzko gostujući na BH radiju 1.   
Govoreći o bonskim ovlašćenjima, on je istakao da u BiH postoji sindrom da drugi preuzmu odgovornost za odluke umjesto njih i da zbog toga u Evropi smatraju da je to razlog da OHR treba da što prije bude zatvoren. 

"Bonska ovlašćenja ima svaki građanin lično, odnosno narod na izborima" - poručio je Inzko.  

On smatra da SAD neće imenovati specijalnog izaslanika u BiH, a ukoliko to učine, visoki predstavnik  je rekao da je  taj izaslanik dobrodošao i da će sa njim sarađivati.  

"SAD već imaju ovdje svog izaslanika, a to je ambasador Charles English" - zaključio je Inzko.