BiH
40

Važno: Kako se ponašati nakon poplave

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nakon poplave stanovništvu vrebaju brojne opasnosti zbog toga je veoma važno držati se pravila i savjeta koje daju zvanični državni organi, odnosno institucije.

Zavod za Javno zdravstvo Federacije BiH savjetuje da nakon povratka u kuće, pored mjera zaštite koje su se provodile za vrijeme poplave, potrebno je provesti i mjere sanacije objekata i područja koja su bila pod vodom.

Savjeti Zavoda za javno zdravstvo

Držati se što dalje od oborenih električnih vodova, a njihovu lokaciju prijaviti elektrodistribuciji. Prijaviti eventualna oštećenja plinovoda i plinskih uređaja i ne koristiti ih dok se ne poprave. Neophodan je pregled instalacija za dostavu plina i električne energije od strane kvalificiranih stručnjaka.

Izbjegavati vožnju automobilom zbog mogućeg oštećenja cesta u poplavljenom području. Od komunalnih preduzeća tražiti uslugu čišćenja oštećenih septičkih jama i ispiranje kanalizacionog sistema.

Zbog mogućnosti miješanja sa kanalizacionom vodom obavezno je čišćenje (vrućom vodom i deterdžentom, uz obavezno korištenje gumenih rukavica) i dezinficiranje zidova i podova prostorija u koje je dospjela voda za vrijeme poplave.

Zagađene predmete i materijale, koji se ne mogu očistiti i dezinficirati, baciti. Pranje odjeće i čišćenje obuće. Pranje i dezinficiranje dječijih igračaka.

Bacanje hrane koja je došla u direktan kontakt sa poplavnom vodom, kao i sve kvarljive hrane koja je stajala duže od 4 sata na temperaturi višoj od 50 stepeni. Čišćenje neoštećenih limenki koje su došle u kontakt sa poplavnom vodom. Čišćenje radnih ploha i pribora za jelo i kuhanje. Kontrolisano koristiti sredstva za uništavanje insekata i glodara (držati van dohvata djece) i strogo se pridržavati uputstava za upotrebu. Zbog povreda koje se veoma česte u naplavljenim područjima, važno je znati da se otvorene rane moraju očistiti i zaštititi flasterom ili zavojem, kako bi se spriječila infekcija.

Nekada je potreban i dodatni tretman (npr. vakcinisanje protiv tetanusa), a ljekarsku pomoć je obavezno potražiti ako se pojave crvenilo, otok ili gnojni iscjedak na rani.

Čuvajte se mina

U slučaju pojave mučnine, povraćanja, slabosti, proliva, povišene temperature itd. javiti se nadležnom ljekaru.
Koliko se morate kretati ili voziti u područjima koja su potopljena ostanite na čvrstom tlu. Kretanje i vode veće od 35 cm, mogu vas oboriti s nogu. Stajaće vode mogu biti električki nabijene iz podzemnih ili oborenih vodova/kablova.

"Poplave mogu uzrokovati velike promjene, tako da se možete dezorjentisati i na poznatim mjestima. Podzemne vode i poplavne vode često nagrizaju cestu i šetališta. Poplavni nanosi raznog materijala mogu sakriti životinje i slomljene boce, i to je također rizik. Izbjegavajte hodanje ili vožnju kroz vodu. Idite na sigurno jer dodatne poplave ili brze poplave mogu se ponoviti. Slušajte lokalna upozorenja i informacije lokalnih vlasti i službi spasavanja. Ako vaš automobil staje u brzo rastućim vodama, izađite odmah i nađite sigurno mjesto na uzvišenom tlu", savjetuje se iz kantonalnih uprava civilne zaštite.

Poplave su u nekim miniranim područjima pomjerile i mine te minske oznake, s toga budite pažljivi kada se krećete tim područjem i pridržavajte se uputa.