BiH
21

Važni dani za bh. poljoprivrednike: Da li će BiH nastaviti izvoziti mlijeko u zemlje EU?

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Inspekcijski tim Direkcije za zdravlje, hranu, revizije i analize Evropske komisije danas počinje desetodnevnu posjetu BiH, gdje će izvršiti provjere realizacije Akcionog plana kojim je naša zemlja trebala ispuniti obaveze kako bi nesmetano nastavila izvoziti mlijeko u zemlje Evropske unije (EU).

Uvodni sastanak bit će održan danas u prostorijama Kancelarije za veterinarstvo BiH, a tokom misije održat će se sastanci sa nadležnim tijelima entiteta i laboratorijama, te obilazak i kontrola određenih mljekara kojima je odobren izvoz u EU.

Inspekcijski tim izvršit će i kontrolu farmi koje snabdijevaju ove objekte sirovim mlijekom.

Inspektori za zdravlje hrane Evropske komisije prije nešto više od dvije godine boravili su u BiH i tada dali preporuke bh. vlastima šta je potrebno uraditi kako bi bh. proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda mogli izvoziti svoje proizvode u zemlje EU. Tada je ustanovljen Akcioni plan koji je definisao na koji način BiH treba ispuniti neophodne uslove.

Ranije je iz Ureda za veterinarstvo BiH za Klix.ba potvrđeno kako BiH spremna dočekuje inspekcijski tim Evropske komisije, te kako se nadaju pozitivnom izvještaju.

Za pozitivno mišljenje između ostalog potrebno je da BiH ima usvojen Zakon o veterinarstvu i Zakon o hrani. Zakoni su usaglašeni, ali predstoji njihovo zvanično usvajanje.

Od četiri mljekare koje imaju dozvolu za izvoz na tržište EU, inspekcijski tim Evropske komisije posjetit će dvije mljekare, ali nije naglašeno koje konkretno.

Ukupan dojam i analiza usvojenih tačaka iz Akcionog plana značit će i da li bh. proizvođači mlijeka mogu nastaviti izvoz na tržište EU, što će u konačnici imati veliki značaj i za razvoj bh. privrede.