BiH
32

Važan dan za Banju Luku: Obični demokratski protesti ili najava velikih promjena u RS-u

Piše: S. H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sudeći prema najavama organizatora današnjih dvojnih protesta u Banjoj Luci, u tom gradu je historijski dan. Rekli bi ništa čudno zbog toga što opozicija organizuje proteste, ali je rijetkost da vlast, odnosno pozicija organizuje kontraproteste.

Zakazani protesti u Banjoj Luci možda najbolje oslikavaju kompleksnu, a nerijetko i smiješnu politički situaciju u BiH. Svako protestuje protiv svakog, zbog svega. Današnje okupljanje građana u Banjoj Luci test je za mnoge.

Prije svega na ispitu su organizatori protesta opozicije koji su prizivali desetine hiljada građana kako bi na jednom mjestu, dostojanstveno iskazali nezadovoljstvo stanjem u Republici Srpskoj zbog politike vladajuće strukture u tom entitetu.

Na ispitu je i vlast, koja kao po uzoru na čuvene nadrealiste organizira kontraproteste, zbog navodnog nezadovoljstva politike koju provodi Savez za promjene na državavnom nivou.

I na kraju na ispitu je i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a od kojeg se očekuje da obezbijedi sve neophodne uslove za mirne proteste i u parku Mladen Stojanović gdje se okuplja opozicija, kao i na Trgu Krajine gdje će biti skup pristalica vladajuće strukture u manjem bh. entitetu.

Prema posljednjim izvještajima i najavama na protestu Saveza za promjene, koji je opozicija u RS-u trebalo bi doći 150 autobusa iz svih dijelova RS-a, dok je vlast na svom skupu najavila između 150 i 200 autobusa.

Naročito zabrinjava sigurnosti aspekt današnjih okupljanja u Banjoj Luci, jer je prije nekoliko dana rečeno da obavještajno sigurnosne agencije imaju informaciju da bi moglo doći do većeg narušavanja javnog reda i mira. Iako bi neki i to vjerovatno iskoristili kao argument u svoju korist, čelni ljudi MUP-a RS-a izrazili su očekivanja da neće doći do nemira, te da će protesti proći dostojanstveno.

"Razumijem građane i njihovo nezadovoljstvo zbog kriminala, korupcije i nezaposlenosti.Opozicija na miran način želi iskazati svoje nezadovoljstvo, te da ni na koji način ne žele da to bude nasilno. Na taj način žele iznijeti mišljenje o stanju u Republici Srpskoj. Postoji opasnost da ti skupovi dobiju sasvim druge konotaciju, jer se radi o političkim protivnicima koji će iznositi konkretne stvari i činjenice jedni protiv drugih. Postoji vjerovatnoća da bude ugrožena imovinska i lična sigurnost građana", kazao je jučer Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

On je dodao da ukoliko eventualno dođe do bilo kakvih nemira, svu odgovornost snosit će MUP RS-a.

Dozvolu za oba skupa dao je upravo MUP- RS-a, a ministar Dragan Lukač je kazao da će oba skupa obezbjeđivati 2.000 policajaca. Ipak Lukač je naglasio da ukoliko bi došlo ne nemira, ni 2.000 policajaca to ne bi moglo spriječiti.

Lukač je pozvao sve koji dolaze u Banja Luku da ne prave nerede, ali je upozorio da će policija uzvratiti svima koji ih pokušaju napasti. Pojasnio je da je MUP opremljen kako bi odgovorio ovom zadatku, a u svakom autobusu koji dolazi u Banja Luku bit će po jedan uniformisani policajac.

Iako ni opozicija, kao i vlast u RS-u nemaju ideju šta dalje nakon protesta, i jednima i drugima danas je cilj pokazati snagu i podršku građana za politiku koju vode.