BiH
151

Vatromet označio početak Festivala prijateljstva, iz Goražda upućene poruke ljubavi i mira

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U Goraždu je sinoć i svečano otvoren 18. internacionalni Festival prijateljstva. U prisustvu na stotine građana ali i učesnika Festivala iz nekoliko evropskih zemalja uz zvuke himne podignuta je zastava festivala a čin otvaranja upotpunio je veliki vatromet.

Festival su zajedno otvorili načelnik općine Goražde Muhamed Ramović i gradonačelnik Metmana, Bernd Gunther.

Ceremonija svečanog otvaranja počela je nastupom Duhačkog orkestra iz Travnika, mališana iz goraždanskih vrtića SOS Kinderdorf i Sunce, te plesne grupe "The Hope Dance Whispers" iz Goražda koja je izvela salsu, dok su Bakir Vehabović, Džejla Ramović i Lejla Žuga imali solističke nastupe.

Poruke mira i prijateljstva u ime mladih Goražda uputio je Nino Bašić, učenik generacije MSŠ "Enver Pozderović" koji je poželio dobrodošlicu i lijep provod u gradu na Drini gostima iz nekoliko zemalja Evrope i svijeta.

Svečanom činu otvaranja Festivala na platou Centra za kulturu, prethodio je promenadni koncert ulicama grada Duhačkog orkestra iz Travnika te smotra folklornih društava.

Dio običaja i tradicije pokazali su ovom prilikom članovi KUD "Jedinstvo" iz Sjenice, Folklorni ansambl "Rožaje", KUD "Mladi metalac" iz Hadžića, "Preporod" iz Busovače, KUD "Stijena" iz Cazina te domaći folklorci Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu i KUD "AZOT" Vitkovići. Goste su dobrom sevdalinkom počastili Šefćet i Denis Hamidović.

Prvog festivalskog dana, članice Sekcije za očuvanje bošnjačke tradicije i običaja priredile su u Domu mladih Centra za kulturu tradicionalnu "Bosansku avliju" sa bogatom trpezom bosanskih jela u kojima su uživali brojni gosti Festivala. Dočekale su ih, obučene u nošnju, u u ambijentu ukrašenom ručnim radovima i predmetima koji su korišteni u bosanskim domovima kroz stoljeća.

Na platou Centra za kulturu otvoren je i 11 po redu Ljetni sajam knjige "Šahinpašić" a u ponudi su izdanja izdavačke kuće "Libris", fondacija "Mula Sadra" i drugih izdavača.

U Gradskoj art galeriji otvorena je izložba djela nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji "Boje prijateljstva" u prošloj godini.

Posebna čar festivala su ulični zabavljači iz Francuske, grupa "La Zazu" koji su u Goražde stigli nekoliko dana ranije. Inače, ideju o Festivalu prijateljstva u grad na Drini su prije 18 godina donijeli upravo umjetnici iz Francuske, grada Sen Brijea.