Mirni protest u Mostaru
0

"Vatrogasci ne mogu gladni raditi"

FENA
Foto: RTV Mostar
Foto: RTV Mostar
Profesionalni vatrogasci grada Mostara, koji su već deveti dan u generalnom štrajku, održali su danas ispred Gradske uprave Mostara dvosatni mirni protest, kako bi još jednom skrenuli pažnju na probleme s kojima se susreću u svom radu.

Vatrogasci, njih 30-ak, zatražili su još jednom da im se isplate jubilarne nagrade i razlike koje su isplaćene svim korisnicima gradskog proračuna, da dobiju status profesionalnih vatrogasca i adekvatnu sistematizaciju radnih mjesta.

Također, vatrogasci traže i naknadu za noćni, prekovremeni i rad praznicima te isplatu toplog obroka na nivou korisnika gradskog proračuna.

Po riječima predsjednika Sindikata profesionalnih vatrogasaca Mostara Milenka Zovke, niko od nadležnih institucija nije se im se do sada obratio.

"Ako dođe do požara na otvorenom prostoru, profesionalni vatrogasci neće sudjelovati u gašenju požara", ponovio je još jednom Zovko, dodavši kako vatrogasci nemaju apsolutno nikakva primanja te da gladni ne mogu raditi i po 12 sati kada je to potrebno.

Inače, vatrogasci će održati proteste i u ponedjeljak, 15. juna, za vrijeme zasjedanja Gradskog vijeća Mostara.