Mostar
0

Vatrogasci najavili blokadu saobraćajnica

Sarajevo-x.com
Foto: RTV Mostar
Foto: RTV Mostar
Mostarski vatrogasci danas su najavili potpunu blokadu gradskih saobraćajnica, zato što budžet Grada Mostara za 2009. godinu još nije usvojen, te im nisu isplaćene izostale plaće.

Kako saznaje RTM.ba, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Mostar, predvođeni sindikatom ove jedinice, danas će, s početkom u 10 sati, blokirati saobraćajnice na Španskom trgu, jednoj od najvažnijih gradskih raskrsnica.

Ako ova blokada ne urodi plodom, odnosno ako se uskoro ne usvoji budžet i time deblokiraju sredstva za plate, koje već preko tri mjeseca budžetski korisnici nisu primili, sindikalni predstavnici vatrogasaca najavljuju i drastičnije mjere, poput blokade glavnog puta M-17, koji Sarajevo povezuje sa jadranskom obalom.

Blokadama i štrajkovima prijete i službenici i namještenici Gradske uprave Mostar, koji su najavili da će u srijedu 22. jula potpuno obustaviti rad, ako visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ne poduzme određene korake.

Podsjećamo, uposlenici Gradske uprave uputili su pismo Inzku u kojem od njega traže da donese odluku o usvajanju gradskog budžeta ili na bilo koji način regulira isplatu zaostalih plata za zaposlenima u Upravi grada Mostara.

Inače, uposleni u Gradskoj upravi, koji skoro četiri mjeseca nisu primili plate, traže donošenje budžeta te isplatu zaostalih plata i ostalih naknada po osnovi radnog odnosa.