BiH
5

Vatrogasci Kantona Sarajevo pomažu u Maglaju

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vatrogasni savez Kantona Sarajevo sa šest članica, šest vatrogasnih društava danas je organizirao veliku akciju čišćenja na nekoliko objekata na području općine Maglaj.

Vatrogasna društva Vratnik, Bjelave, Ali-pašin Most, Kenan Slinić Ilidža, Novo Sarajevo 1934 i Tarčin čiste objekte od kulturnog i društvenog značaja, dom zdravlja, sportsku dvoranu, dom kulture i kinosalu u Maglaju da bi pripremili te objekte za fazu dezinfekcije.

Predsjednik Saveza Tajib Pašić za Agenciju FENA kaže da je akcent na domu zdravlja da bi se spiječilo širenje zaraza iz ustanove koja treba da pruži sigurnost.

Na terenu su, kaže, jedinice iz Kantona Sarajevo koje su educirane za rad s opremom za ispumpavanje vode i čišćenje mulja.

Kad je u pitanju stanje na terenu Pašić kaže ''potop''.

"Potop, u pravom smislu riječi, ali vidim živost i optimizam na licima građana Maglaja, svako se bori koliko može, tako da se nadam da će situacija biti stabilizirana", rekao je Pašić.

Naglasio je da će Maglaj zaživjeti, ali da će mu trebati vremena.

Za nastavak aktivnosti Saveza kazao je da će napraviti kontakte i s drugim područjima koja su potopljena.

"Mi ćemo svoje ljude i opremu staviti na raspolaganje. Planiramo pomoći općinama Doboj-Jug, Doboj, Bosanski Šamac, Orašje i drugima kojima pomoć bude potrebna", kazao je Pašić.