FOC CZ
1

Vatrogasci intervenirali u Žulji ikod Blagaja i u Sjevernom logoru

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Temeljem usmene informacije od dežurnog dispečera u PVP-i Mostar, trenutno vatrogasci interveniraju u mjestu Žulja iznad Blagaja i u Sjevernom logoru, navodi Federalni operativni centar civilne zaštite u dopuni redovnog izvještaja o stanju na teritoriji Federacije BiH za 1. septembar 2012. godine, do 13 sati.

Po njegovim riječima, situacija s požarom na lokalitetu Prijevorac - Pločno - Zijemlje je bez promjena, a vatrogasci interveniraju samo u slučaju kada su ugroženi stambeni objekti.

Što se tiče Općine Konjic u dopuni izvještaja se navodi da je, na temelju usmene informacije koju su dobili od voditelja Službe CZ-e Općine Konjic Huseina Hodžića, situacija s požarom na potezu Boračke drage - Kiser - Boračko jezero i dalje teška. Sve raspoložive snage su na terenu, gdje im pomoć pružaju i kolege iz Zenice s jednim vatrogasnim vozilom. Očekuje se pomoć OSBiH u ljudstvu i zračnim snagama, jer se požar neće moći drugačije ugasiti.

Požar u rajonu Čeline je brzom intervencijom ugašen, a cisterna koja je gasila taj požar s promijenjenom posadom poslana je u Jablanicu na ispomoć tamošnjim vatrogascima. Trenutno vrijeme na području općine je vedro, toplo i sparno s velikom koncentracijom dima u zraku, što nepovoljno utječe na zdravlje ljudi. Po njegovim riječima, niti na jednom požarištu za sada nisu ugroženi stambeni i drugi objekti.

Općina Čapljina - Prema pisanoj informaciji iz OC CZ - a Čapljina, požar velikih razmjera koji je aktivan protekla 24 sata na lokalitetu Gradina - Dretelj - Trebižat - Zvirovići - Crno brdo prema općini Čitluk, zahvatio je više od 1.000 ha brda i borove šume. Vatra nošena vjetrom trenutno se širi na lokalitet Bodenici-Zvirovići i brdo Crnica prema Međugorju i općini Čitluk. Vatrogasne postrojbe, mještani i pripadnici OSBiH su protekli dan i noć, nadljudskim naporima obranili više od 300 kuća u spomenutim naseljima.

U akciji gašenja požara pored pripadnika OSBiH, jutros od 8 sati do 10 sati djelovao je helikopter OSBiH. Ostvareni učinak djelovanja helikoptera je odličan. Posada je od 10 sati u vojarni "Božana Šimovića" u Čapljini. Stanje na požarištu je mnogo stabilnije, nastavljeno je djelovanje vatrogasnih snaga na terenu gdje je helikopter djelovao. Požar se smiruje ali još nije lokaliziran, borba s vatrom i dalje traje, sve angažirane snage su i dalje na terenu.

U 9 sati pristigla je dojava o izbijanju novog požara iznad naselja Šurmanci koji se širi prema kućama, a zbog zauzetosti snaga zatražena je pomoć vatrogasca iz Čitluka.

Općina Jablanica - Prema usmenoj informaciji od voditelja Službe CZ – a općine Jablanica Omera Nezirića požar na području sela Glogošnica i dalje prijeti kućama. Vjetar rasplamsava požar, koji se nadljudskim naporima angažiranih resursa drži pod kontrolom. Prema neslužbenoj informaciji, očekuje se pomoć jedne cisterne iz Sarajeva. Apeliraju na daljnju pomoć u nabavci naprtnjača, pošto imaju veliki broj dragovoljaca koje ne mogu adekvatno opremiti. Na području općine Neum trenutno nema aktivnih požara, a iz ostalih općina nismo dobili informaciju, navodi se u dopuni izvještaja.

U Tuzlanskom kantonu VJ Lukavac je lokalizovala i ugasila požar na šumi i niskom rastinju u naselju Bokavići koji je bio aktivan od ranih jutarnjih sati. Trenutno se jedna ekipa VJ Lukavac nalazi na gašenju požara na lokalitetu kod jezera Modrac.

VJ Kalesija je lokalizovala i ugasila požar na niskom rastinju na lokalitetu Staro Selo.

VJ Gradačac je lokalizovala i ugasila požar na niskom rastinju i el. stubu u naselju Vida.

VJ Banovići je lokalizovala i ugasila požar na deponiji guma u naselju Kredit Mahala.

Na području Zeničko-dobojskog kantona, Općina Maglaj, u rejonu Smrdinje i dalje je aktivan požar, ostavljeno je dežurstvo od mještana i radnika ŠPD-a, nema bitnih promjena. Požarište je pod kontrolom, pred lokalizacijom i sagorijevanjem ostataka.

U općini Kakanj kod mjesta Dolovi i dalje je aktivan šumski požar pod kontrolom, pred lokalizacijom i sagorijevanjem ostataka, dežuraju radnici ŠPD-a, a PVJ nije intervenisao.

U Kantonu 10, Općina Tomislavgrad, požar na području sela Dobrići-Korita nošen jakim vjetrom povremeno se aktivira. Na požarištu su djelatnici VD Tomislavgrad, stanje je pod kontrolom.

U općini Livno evidentoran požar u naseljenom mjestu Orguz, zapaljeno ogrjevno drvo, na požarištu su djelatnici VD Livno.

U MZ Ljubunčić gori trava i nisko raslinje, požar gase djelatnici Šumarije i mještani, navodi Federalni operativni centar civilne zaštite u dopuni redovnog izvještaja o stanju na teritoriji Federacije BiH za 1. septembar 2012. godine, do 13 sati.