BiH
0

Vatrogasci i planinari se sjetili Mustafe Dovadžije i Janka Balorde

Klix.ba
Stotinjak planinara iz Sarajeva i vatrogasci DVD Vratnik pohodilo je jučer planinu Visojevicu na tradicionalnom pohodu ratnim stazama organiziranom u znak sjećanja na ilegalce iz Drugog svjetskog rata Mustafu Dovadžiju i Janka Balordu koji su svirepo mučeni od strane četničkog pokreta.
Spomen ploča ubijenim herojima na brdu Jela
Spomen ploča ubijenim herojima na brdu Jela
Mustafa Dovadžija bio je kurir pokrajinskog komiteta KPJ za BiH, a on i njegov suborac Janko Balorda likvidirani su i bačeni u jamu Bezdan duboku 207 metara.

Tek 1956. godine otkriveni su njihovi posmrtni ostatci a sahranjeni su nedaleko odatle na brdu Jela. Neki mještani ovog brda i okolnih sela navode da je ovaj gnusni događaj izvršio i naredio Vojvoda Derikonja.

PD "Igman" Sarajevo i sreski odbor boraca NOR-a spomenik su im podigli 27. jula 1956.godine, a obnovljen je 2008.godine sredstvima Općine Ilijaš.

Sudionici današnjeg pohoda položili su cvijeće na spomenik Mustafi Dovadžiji i Janku Balordi i odali počast.

Jama Bezdan
Jama Bezdan
U jučerašnjem pohodu položeno je cvijeće i na grob narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata Mirku Laziću te na spomen kosturnicu herojima u Srednjem, a u znak sjećanja na žrtve rata u BiH cvijeće je položeno na Sokolini i na Hajir česmi.

Pohod je organizirao PD Igman u saradnji sa DVD Vratnik Sarajevo, te općinama Stari Grad i Ilijaš, sa porukom da se takvi zločini nikad ne zaborave i ne ponove.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ustupio je sanitetsko vozilo za potrebe današnje manifestacije.

Članovi DVD Vratnik
Članovi DVD Vratnik
Ovo je 40. pohod ratnim stazama, peti poslije rata u BiH. Dosad je u pohodima na Visojevicu sudjelovalo oko 20 hiljada ljudi.