Požari i u drugim općinama RS-a
1

Vatra se približava kućama u okolini Bileće

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U općini Bileća i dalje je aktivan požar u rejonu Donji Davidovići –Ćatovina - Meka Gruda i vatra je blizu kuća, a na terenu su vatrogasci, pripadnici civilne zaštite i mještani.

I dalje je aktivan požar u rejonu sela Kačanj, kao i požar na području sela Vranjska - Oblo brdo. Također i ovaj požar je u blizini kuća, a na terenu su vatrogasci, pripadnici civilne zaštite i mještani.

Uprava civilne zaštite RS-a proslijedila je Ministarstvu sigurnosti BiH zahtjev za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH koji je dobila od načelnika općine Bileća, ali i Šekovića.

Na području te općine aktivan je i požar na lokalitetu sela Korijen, a u gašenju vatre učestvuje 20 ljudi, od kojih 10 radnika šumskog gazdinstva i lokalno stanovništvo. Gori bjelogorična šuma i nisko rastinje oko 70 hektara površine.

U Trebinju je aktivan požar u selu Diklići gdje se na terenu nalazi šest vatrogasaca sa dva vozila.

Požar u Starom Slanom je ugašen i čuva se linija požara, a na terenu je pet vatrogasaca i pripadnici civilne zaštite.

Jedan krak požara u Trebinjskim brdima je aktivan i čuva se linija požara. Na terenu je pet vatrogasaca, pripadnici civilne zaštite i mještani.

Požar u selu Nudo i dalje je aktivan i kreće se ivicom područja grada Trebinja. Na terenu je sedam vatrogasaca sa dva vozila i pet šumara.

Na području općine Ljubinje aktivan je požar u rejonu Pustipusi – Obzi - Vojska njiva koji je na nepristupačnom terenu, a trenutno ne ugrožava naselja.

Aktivan je i požar u rejonu selo Žabica – Plana - Dola koji se nalazi dalje od ovih naselja i na nepristupačnom je području. Vatru gasi 11 vatrogasaca.

Požar koji je aktivan u rejonu sela Kubaš u općini Berkovići ne ugrožava naselja. Vatru gasi 10 ljudi, preciza se u izvještaju Civilne zaštite.

Vatra u rejonu Bjelašnice u općini Gacko i dalje je aktivna jer se ne gasi zbog nepristupačnosti terena. Situaciju na požarištu prate četiri vatrogasca sa jednim vozilom.

Na području općine Nevesinje vatrogasci dežuraju i prate situaciju u rejonu Morina da bi se spriječilo ponovno aktiviranje požara.

Uprava civilne zaštite RS-a uputila je akt Ministarstvu sigurnosti BiH s listom prioriteta za eventualno angažovanje vazduhoplovnih snaga za gašenje požara.

Predloženo je da helikopter Ruske Federacije bude angažovan na području Trebinja, Bileće i Gacka, a helikopter Oružanih snaga BiH na području Kneževa i Šekovića, dok helikopter EUFOR-a trenutno djeluje na području općine Bratunac.

Iz tamošnje Mjesne zajednice Bjelovac - Sikirići jučer je jedno lice evakuirano kod rodbine iz preventivnih razloga, a situacija na požarištu se prati.

Ugašen je požar u mjestu Baljvine na području općine Kneževo i spriječeno je njegovo širenje ka jelovoj šumi površine oko 150 hektara u vlasništvu Šumskog gazdinstva "Čemernica".

Drugi krak požara, koji je od prethodnog udaljen oko tri kilometra zračne linije, stavljen je pod kontrolu. Na ovom požarištu angažirani su radnici ŠG "Čemernica" i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Na području opština Šipovo još je aktivan požar u mjestu Crni Vrh, ali je pod kontrolom i ne prijeti stanovništvu i objektima. Situaciju na ovom požarištu prate radnici šumskog gazdinstva.

U mjestu Brodsko Polje u općini Bosanski Brod lokaliziran je požar koji je zahvatio oko hektar niskog rastinja.

Na području opština Sokolac aktivirano je požarište u mjestu Bereg u podnožju brda Paklenik. Požar gasi 19 vatrogasaca s tri cisterne s područja Sokoca, Pala i Rogatice, te 50 radnika sokolačkog šumskog gazdinstva "Romanija".

Na području općina Srebrenica ugašeni su požari koji su izbili na području Blažijevića, Pribojevića i u Mjesnoj zajednici Kostolomci. Radnici srebreničkog Šumskog gazdinstva "Drina" prate situaciju na terenu.

Požar na lokalitetu Divljakinje u Mjesnoj zajednici Sase je lokaliziran, ali je njegovo gašenje otežano jer je površina zahvaćena požarom rizična zbog mogućnosti postojanja minskog polja. Gori bjelogorična šuma i nisko rastinje, a vatru gase vatrogasna jedinica iz Srebrenice, dva vatrogasaca s jednim vozilom i šest radnika šumskog gazdinstva "Drina". Stanovništvo i objekti nisu ugroženi.

Na području općine Zvornik trenutno je aktivan požar u mjesnoj zajednici Sopotnik gdje gori šuma i nisko rastinje, a i i na području brda Gostun u općini Novo Goražde aktivirao se požar.

Situacija na terenu se prati.