Alarmantna situacija
0

FOTO / Vatra na području Konjica se ne smiruje

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dva velika šumska požara u prigradskoj mjesnoj zajednici Spiljani i na području mjesne zajednice Glavatičevo, općina Konjic, i dalje su aktivni, a vatra se i dalje širi. Ukupno opožarena površina do sada je veća od 25 km2, a požari direktno ugrožavaju 12.000 stanovnika.

Nakon jučerašnjeg apela načelnika općine Konjic za pomoć u gašenju požara, jutros su na ispomoć stigle vatrogasne jedinice iz Zenice, Mostara, Jablanice, iz Tuzle, Kalesije, Srebrenika i Živinica, sa sedam vatrogasnih vozila i vatrogascima

Vatrogasci Mostara i Jablanice su raspoređeni u rejonu Lučila-Spiljani, a ostale ekipe u MZ Glavatičevo, a produžen je i angažman 25 vojnika O BiH koji se nalaze na ugroženom području sela Dužani.

Cjelokupno ljudstvo PVJ Konjic sa vozilima je angažirano na gašenju, te je oko 30 radnika šumarstva Prenj raspoređeno na svim požarištima.

Zbog velike dimne zavjese helikopter OS-a je jutros nakon izviđanja vraćen u bazu, a do daljeg je prolongiran i angažman helikoptera EUFOR-a, koji je također izvršio samo izviđanje u dogovoreno vrijeme.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Oko 11 sati helikopter EUFOR-a je djelovao na požarištu prema selu Dužani a vodu je zahvatao iz Boračkog jezera, ali se nakon kratkog djelovanja i ovaj helikopter vratio u bazu jer dim je toliko velik da je nemoguće gašenje iz zraka.

Jutros je izbio veći požar na brdu Križevac između Međugorja i sela Zvirovići, općina Čitluk, a teren je uglavnom nepristupačan. Vatrogasci na terenu gase travu i nisko raslinje, saopćio je Federalni operativni centar Civilne zaštite.