BiH
260

Vaskrs u porodici Čarapić: Sprema se bogata trpeza i vaskršnja jaja za prijatelje

Piše: E. A.
Gordana Čarapić (Foto: Klix.ba)
Gordana Čarapić (Foto: Klix.ba)
U porodici Čarapić u naselju Donja Sopotnica u Novom Goraždu spremaju se za doček velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa. Pripreme traju danima, priprema se bogata trpeza za doček rođaka, komšija i prijatelja, jer Vaskrs je porodični praznik, dan za okupljanje za stolom najbližih.

I ova nedjelja u kući Čarapića bit će u duhu vjere, poštovanja i bogate tradicije jer Vaskrs je oduvijek bio najradosniji praznik.

Osim što slavi jednu od centralnih dogmi hrišćanstva, Hristovo vaskrsenje, Vaskrs je ujedno i najava proljeća, te praznik za djecu koja se raduju slatkišima i šarenim jajima. Goradana Čarapić koja danas ima 62 godine, sa istim žarom kao i u vrijeme mlađih dana se raduje velikom prazniku.

"Vaskrs je praznik koji se proslavlja uz porodicu, komšije i drage prijatelje i za mene je to jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika. Još kao dijete u rodnom Čajniču, a kasnije i Goraždu radovala sam se Vaskršnjem ili Časnom postu i kao kruni posta Vaskrsu", priča za Klix.ba ova vrijedna domaćica.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ovih je dana bilo mnogo posla na imanju Čarapića koje se nalazi nedaleko od crkve Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici kod Goražda, mjesta gdje su štampane prve knjige na Balkanu i mjesta na kojem se okupljaju vjernici. Tako je i kuća Čarapića uvijek puna gostiju, baš kao i trpeza puna mirisnih jela pravljenih po Gordaninim receptima a ona poštuje običaje.

"Za Vaskrs obično pripremam razna jela kao što su kuhana šunka, sаrma, gibanica, razne vrste salata, kolača, torti i naravno vaskršnju pletenicu. Ujutro na Vaskrs najvažnije je da se na trpezi nađe košarica sa raznobojno ukrašenim jajima kada se članovi porodice kucaju šaranim jajima čestitajući jedni drugima Vaskrs", kaže Goradana.

I dok ukućani očekuju ostatak trpeze, šarena jaja već su na stolu.

"Šaranje i bojenje jaja obično radim na Veliki petak uz molitvu koristeći tradicionalne tehnike. Najpoznatija tradicionalna tehnika šaranja jaja koju koristim je sa šaraljicom i pčelinjim voskom gdje se u metalni kalup, to je šaraljica, stavlja vosak koji se rastapa na plamenu svijeće i tako rastopljen se nanosi na svježa jaja, prilikom kuhanja i bojenja vosak se topi, a na tom mjestu ostaje boja jajeta sa nacrtanim oblikom dok je na ostatku boja u kojoj je bojeno jaje. Često se na ovaj način ispisuju imena djece iz porodice i Vaskršnji pozdrav. Nekada sam u radu šaraljicom pomagala mojoj majci uz koju sam učila da šaram jaja, a sada meni pomažu moja djeca i unuci", priča uz osmjeh Gordana.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Za bojenje jaja postoje različiti načini.

"Vaskršnja jaja volim šarati i pomoću raznih trava ubranih iz okolnih livada, na taj način što se liska trave ili cvijet stave na svježe jaje i umota u tanku svilenu čarapu ili se liska premaže bjelancetom i zalijepi na jaje. Tako našarano jaje se kuha oko pola sata u vodi sa željenom bojom. Pored tradicionalne boje dobijene iz lukovine, jaja bojim i drugim bojama, a meni najljepša su u crvenoj boji kоја је simbol radosti i vaskrsenja. Mlađi članovi porodice vole da šaraju jaja u dekupaž tehnici, a unuci su tu veoma kreativni“, kaže Gordana.

Košarice sa jajima uvijek su pune, kako ne bi falilo za poklon prijateljima, kažu Čarapići.

"Uvijek se oboji koji kornet jaja viška jer Vaskršnja jaja volimo da dijelimo prijateljima i komšijama drugih vjera, dijeleći radost ovog praznika sa dragim ljudima. Uz Vaskršnje dane obično se pozdravljamo tradicionalnim pozdravom Hristos Voskrese-Vaistinu Voskrese“, kaže Gordana Čarapić.