BiH
248

Vasković: Aleksandar Vučić počeo je s drugom fazom uklanjanja Milorada Dodika

Piše: Er. M.
Slobodan Vasković
Slobodan Vasković
Novinar Slobodan Vasković navodi kako je premijer Srbije Aleksandar Vučić počeo sa fazom uklanjanja predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika sa političke scene.

Vasković je podsjetio da predsjednik manjeg bh. entiteta 21. oktobra nije bio na proslavi osme godišnjice postojanja Srpske napredne stranke (SNS-a) u Smederevu kao ni na proslavi godišnjice oslobođenja Novog Sada 21. oktobra.

"Činilo se nezamislivim da ijedan značajniji događaj u Srbiji prođe bez Dodika, a desilo se da su prošla dva i to u dva dana zaredom. Milorad Dodik je na ledu. Beogradskom, koji je i najtanji i najhladniji. Nije riječ samo o Vučićevoj ljutnji zbog teških uvreda Dodikovih propagandista na njegov račun, niti što je Dodik, mimo beogradskih savjeta, nastavio sa opetovanim napadima na Bošnjake, Bakira Izetbegovića i SDA. Da je samo to u pitanju, Dodik ne bi brao brigu, izrekao je on i teže stvari na Vučićev račun, pa ga je ovaj sačuvao. I još ojačao, ali privremeno. Navedene ljutnje su povod, uzroci su mnogo opasniji po Dodika. Došao je on na red da ga Beograd disciplinuje, politički neutrališe i potom ukloni", napisao je Vasković u tekstu koji je objavio na svom blogu.

On navodi i da je predsjednik RS-a ojačan samo privremeno, kako bi Beograd oslabio Savez za promjene što je bila samo prva faza plana za njegovo rušenje.

"Cilj je bio slomiti Savez za promjene, osakatiti SDS, uništiti Mladena Bosića, koji nije prihvatao supremaciju Beograda. Trojanski konj je bio i ostao Mladen Ivanić; Dodik i Režim u prvoj fazi bili su sredstvo", ističe Vasković.

Podsjeća da su epilozi prve faze poznati, odnosno da je Savez za promjene izgubio na lokalnim izborima te da je teško uzdrman, da je SDS djelimično oštećen, ali da Mladen Bosić nije uništen jer je na vrijeme spoznao stvarne Vučićeve ciljeve i napravio korak u stranu, odnosnio demisionirao da bi politički preživio. Vasković ističe da je to ujedno i bio dobar potez Bosića kao i da će kolateral svih dešavanja biti NDP, a da će PDP nestati kada Ivanić uskoro nestane sa političke scene.

"Vučićeva prva faza nije dovedena do kraja, Bosić nije politički pogubljen, što 'Beogradskom fantomu' predstavlja veliki problem, ali činjenica je da je Savez za promjene uzdrman u mjeri da 'Beogradski fantom' može otpočeti drugu fazu", piše Vasković.

Kako navodi druga faza je drugi dio prekomponovanja političke scene u RS koji se diriguje iz Beograda i koji ima nekoliko mogućih pravaca razvoja, a nije nerealno da odjednom budu aktivirani svi.

"Za Dodika nema dobrog raspleta. Čak ni lošeg, već samo lošiji i najlošiji. Lošiji rasplet po Dodika je da mu se nametne Vlada RS, koja će napraviti snažan zaokret u odnosu na njegovu dosadašnju politiku i krenuti u smirivanje situacije u BiH, uspostavljanje boljih odnosa sa Bošnjacima i okretanje ka Zapadu. Ta Vlada bi preuzela sve konce u svoje ruke, Dodik bi dobrovoljno predao 'žezlo', povukao se u dubine institucije predsjednika RS-a i odatle nestao. Sa političke scene", smatra Vasković.

On dodaje da je mrkva u rečenom scenariju obećanje Dodiku da neće biti procesuiran/presuđen i da će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH 2018. godine što je vrlo upitno obećanje s obzirom na pitanja izolacije, nastavak finansijskog propadanja, Tužilaštvo BiH, sankcije, pravosudni procesi i eventualno osuđujuće presude.

"Sve navedeno Dodik zna. Već je 'pažljivo' saslušao sve razloge Miloša Stevanovića zbog kojih on, Miloš, i oni koji stoje iza njega (a nije ih malo, niti su bezazleni), smatra/smatraju da bi trebao da bude premijer. Miloš Stevanović samo je jedan od kandidata za premijera, kojem je namijenjena uloga političkog Bruta. Bruta za jednokratnu upotrebu. Tu je i Dragan Lukač, ministar policije, i čitav red spremnih za premijera za jednokratnu upotrebu", napisao je Vasković.

Kako navodi, Dodik nije od juče i svjestan je da će teško, praktično nemoguće, opstati uprkos izbornoj pobjedi, ukoliko Aleksandar Vučić istraje na sprovođenju druge faze. Ističe kako je na drugoj strani nerealno da će i Vučić odustati te da mu je cilj jedan: uklanjanje Dodika, a taktike će, zavisno od situacije, možda mijenjati.

"Dodik će se boriti. Tu nema dileme. Problem mu je što ne može da računa na Ruse. Preciznije ruske pare, a pare su mu neophodne. Problem mu je i što je nedavno spoznao kako Rusi zbog svojih interesa olako prodaju svoje favorite. Čak i one za Generalnog sekretara UN-a. Rusi su Vuka Jeremića u odsutnom času bitke za Generalnog sekretara žrtvovali u trgovini sa SAD-om i Zapadom. Dodikova pozicija u odnosu na onu koju je Vuk zamalo osvojio nije ništa, odnosno ne postoji. Ruska podrška, osim verbalne, teško da će biti snažnija i Dodik to zna. Kao što zna da to zna i Srbija", smatra Vasković.

Dodaje da Rusi hoće gurati Dodika u sukobe, ali u njima ne bi stradali Rusi, već Srbi. Ukoliko se odluči za ovaj vid odbrane, Dodik će doživjeti kalvariju. Kako kaže male su šanse da odabere sukob, ali ih ne treba isključiti, jer se Dodik i režim intenzivno pripremaju za sukob.

"Dodik računa da 'Beogradskom fantomu' ne odgovara da predsjednik RS-a bude uhapšen. Što nije sinonim za neprocesuiranje i nepresuđivanje", piše Vasković.

On je naveo i da je specijalni Dodikov problem što nije Vučić jedini koji odlučuje i što, nezavisno od Vučića, odlučuju i drugi kojima se baš zamjerio.

"Vrlo teška situacija po Dodika. Izuzetno teška. Druga faza je krenula, Vučićevi 'trojanski konji' već hvataju lagani kas unutar SNSD-a. Dodik sve bolje čuje njihov topot i Miloša je sve više i više i raznih 'Vojski' koje taboruju oko njega. Slaba mu je utjeha što se taboruje i oko Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Dodika opozicija nije uspjela pobijediti; Mora stradati od svojih. Crne li spoznaje", napisao je Vasković.

Zaključuje da Vučić želi da stavi političku scenu u RS i BiH pod svoju punu kontrolu te da je u tom pogledu u naletu.

"Iako je u teškoj situaciji, Dodika ne treba potcijeniti. Pokazao se prečesto pretvrdim orahom. Bitka dva zla, dva najveća srpska nacionalna problema, Dodika i Vučića, biće izuzetno zanimljiva, uzbudljiva i vrlo dramatična. Da budem precizan: Dodik utakmicu ne može dobiti, ali je važno vidjeti da li će samo njega ili i Beogradskog fantoMa, nakon poslednjeg zvižduka, iznijeti sa terena", pita se Vasković

Dodaje i da je važno vidjeti i premijera, već solidno pripremljenog za dugoročnu upotrebu.