Dan borbe protiv korupcije
0

Vasić: U RS korupcijom zarađeno oko 15 miliona KM u 2011.

Piše: D. Tomić
Gojko Vasić (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Gojko Vasić (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Od početka ove godine MUP RS podnio je nadležnim tužilaštvima 79 izvještaja za krivična djela iz oblasti korupcije, protiv 105 osoba koje su stekle protivpravnu imovinsku korist od 14.852.486 KM, rekao je povodom obilježavanja 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, direktor Policije RS Gojko Vasić.

Vasić je precizirao da je opsežnim istragama utvrđeno da je zbog korupcije pričinjena materijalna šteta u iznosu od 7.098.922 KM.

"Najviše je bilo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, gdje smo evidentirali 56 slučajeva”, objasnio je Vasić.

On je naveo da je Jedinica za profesionalne standarde MUP-a RS u prvih devet mjeseci ove godine podnijela 97 inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka protiv 144 službenika MUP-a RS.

"Podneseno je 11 izvještaja tužilaštvu, protiv 14 radnika MUP-a RS, dok je 11 službenika nakon disciplinskog postupka udaljeno iz Ministarstva", rekao je prvi policajac RS.

Zbog korupcije izbačena 22 službenika

U MUP-u RS su podsjetili da su tokom prošle godine iz njihovih redova, zbog korupcije, izbačena 22 službenika, a da se protiv 155 pripadnika policije vodio diciplinski potsupak.

Direktor Policije RS je ove sedmice održao sastanak sa predstavnicima Unije studenata RS u cilju poboljšanja saradnje policije i studenata po pitanju korupcije na fakultetima kao i definisanja obaveza policije i Unije studenata po ovom pitanju.

Vasić je nakon sastanka naglasio kako težište Unije studenata treba da bude prevencija i onemogućavanje korupcije na fakultetima, na način da se omogući javno polaganje ispita uz izvlačenje ceduljice sa ispitnim pitanjima.

"Na taj način bi se napravili standardi i procedure da je ocjena rezultat znanja. Zadatak Unije studenata je da kroz javne kampanje pozove studente i profesore da eventualna saznanja o korupciji dostave policiji, kako bi policija u tajnosti mogla provesti istražne radnje i dokazati korupciju", poručio je Vasić.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije MUP RS je izradio promotivne letke "Zaustavimo korupciju", čiji je cilj animiranje građana da se uključe u borbu protiv korupcije.

Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Iz MUP-a RS su podsjetili da građani korupciju mogu prijaviti potpuno anonimno i besplatno na telefonski broj 122.

Izvještavanje o antikorupciji

O korupciji se ove sedmice priča u Konjicu gdje je jučer, u organizaciji Vijeća za štampu BiH i Policijske misije EU, počela radionica o temi Medijsko izvještavanje o antikorupciji.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju za borbu protiv korupcije u BiH Sead Lisak rekao je tokom radionice da je javni sektor u BiH do sada pokazivao nemoć u antikorupcionom djelovanju, što je posebno vidljivo na provođenju Strategije za borbu protiv korupcije u BiH za period od 2009. do 2014. godine.

"To se desilo zbog izostanka institucionalne odgovornosti i međusobne saradnje nadležnih institucija, ali najveći problem je nepostojanje snažne političke volje za borbu protiv korupcije u BiH", naveo je Lisak.

Prema njegovim riječima, donošenje strategije nije interes Brisela, nego građana BiH, a za represivno djelovanje isključivo su zaduženi policija, tužilaštva i sudovi u BiH.

"Država BiH se nalazi na 91. mjestu po globalnom indeksu korupcije od ukupno 183 države. Ovo su podaci Transparency Internationala BiH, koji je uzeo u obzir faktore kao što su primjena zakona protiv korupcije, pristupanje informacijama i sukob interesa", istakao je Lisak.

U BiH u 2010. godini 3.615 prijava za korupciju

On je u zaključku svog izlaganja u Konjicu naveo da korupciju definiše kao društveni fenomen koji, u najširem smislu, predstavlja svaku zloupotrebu moći ili položaja državnog službenika na opštinskom, kantonalnom, entitetskom ili nivou BiH i Distrikta Brčko, koja može dovesti do lične koristi.

Tokom prošle godine u BiH je podneseno ukupno 3.615 prijava za korupciju, a rezultat je 311 podignutih optužnica i 240 izrečenih presuda. Od tog broja, bilo je 168 osuđujućih, a 56 oslobađajućih presuda, i to 52 presude na kaznu zatvora i 16 novčanih kazni.