BiH
0

Vasić: SNSD se ne plaši lokalnih izbora jer će pobijediti

FENA
Rajko Vasić
Rajko Vasić
Što se tiče Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) niko se nije uplašio lokalnih izbora da bi zbog toga tražio njihovo odgađanje, saopćio je izršni sekretar te stranke Rajko Vasić.

"Izbora se plaši jedino opozicija koja u najvećem dijelu općina nikada neće pobijediti onoga ko je sada na vlasti, i ona je toga svjesna", smatra Vasić

On ocjenjuje da će SNSD i Srpska demokratska stranka pobijediti u svim općinama u Republici Srpskoj, uključujući i Prijedor.

"To je tako izvjestan rezultat da izbore možemo, što se tiče SNSD-a, obaviti i na predizbornim skupovima", tvrdi on.

SNSD o ideji pomjeranja izbora za dvije godine i njihovo održavanje zajedno s općim izborima, kako navodi, razmišlja samo na način "ušteda društvenih sredstava i stabilizacije političkog mozaika jer izbori svake druge godine drže administrativni i upravni sistem u stalnim političkim vibracijama što slabi ukupnu 'državnu' efikasnost u Republici Srpskoj".

Predsjednici SNSD-a i SDA Milorad Dodik i Sulejman Tihić jučer su, u kontekstu ušteda u javnom sektoru, razmatrali inicijativu za odgađanje lokalnih izbora i njihovo provođenje zajedno s narednim općim izborima 2014. godine, te zajednički konstatirali da ta inicijativa zaslužuje podršku jer bi dovela do značajnih ušteda i racionalizacije ukupnog izbornog ciklusa u BiH.

Dogovoreno je da se o toj inicijativi razgovara i sa čelnicima drugih političkih partija te da se u slučaju saglasnosti pokrenu odgovarajuće inicijative, saopćeno je iz SNSD-a nakon sastanka predsjedinka dviju stranaka.

Iz opozicije u RS-u su upozorili da bi odgađanje izbora bilo neustavno, te optužili vlast da se plaši provjere povjerenja građana na oktobarskim lokalnim izborima.