BiH
0

Vasić: Riješiti se policajaca koji ne poštuju načela policijske etike

SRNA
Sa današnjeg sastanka u Laktašima (Foto: SRNA)
Sa današnjeg sastanka u Laktašima (Foto: SRNA)
Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da su policajci koji su bili uključeni u određene kriminalne radnje procesuirani, kao što treba da budu i svi drugi čije nezakonite radnje policijske agencije iz BiH ili okruženja mogu dokumentovati.

"Takvih se trebamo riješiti, jer nisu potrebni u našim redovima s obzirom da nisu poštovali načela policijske etike i nisu bili u službi građana", rekao je Vasić novinarima u Laktašima.

On je dodao da je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske bitno da odvoji "žito od kukolja", te da eliminiše iz svojih redova one koji služe kriminalcima i kriminalu.

"Problem je što sa suspenzijom ljudi koji su učestvovali u kriminalnim radnjama moramo čekati do okončanja krivičnog postupka, a ukoliko dođe do oslobađanja ili se postupak previše razvuče može se desiti da ih sud vrati na posao", pojasnio je Vasić.

On je dodao da je riječ na aktivnostima kako bi se to prevazišlo i napravio jednostavniji disciplinski postupak.

Vasić smatra da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u prvih šest mjeseci ove godine postiglo dobre rezultate.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić rekao je da u ovoj policiji ima 2.300 policajaca, od čega je 30 suspendovano.

On je podsjetio da je 12 policajaca iz Čapljine suspendovano već sedam godina. "Imamo dovoljno sredstava i čamaca, a postoje i zajedničke patrole sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom i granice su sigurne", istakao je Dumančić.