BiH
0

Vasić: Raljića smo samo zamolili da sačuva podatke o "Laktaškom klanu"

FENA
Direktor policije Republike Srpske (RS) Gojko Vasić rekao je da je Željko Raljić, glavni i odgovorni urednik banjalučkog portala Istinito tokom jučerašnjeg razgovora u policiji RS o plakatima "Laktaški klan RS", kako kaže, samo zamoljen da sačuva podatke koje je dobio o tim plakatima elektronskim putem, a u slučaju mogućeg zahtjeva tužilaštva.

Vasić je pojasnio da je, u okviru provjere vezano za plakate koji su se jučer pojavili u Banjoj Luci, policija "razgovarala“ s Raljićem, koji, u skladu s načelima novinarske profesije, nije otkio izvor preko kojih je "došao do tih saznanja“.

"Nakon toga, u skladu s procedurama, upozoren je da, ako bi tužilaštvo procijenilo da je potrebna njegova računarska oprema preko koje je dobio podatak o plakatima, a da bi se moglo dalje istraživati, da je sačuva. Međutim, to njega ničim nije obavezivalo, jer to je u principu samo molba", rekao je Vasić za Fenu.

Vasić ne vidi pritisak na medije

Željko Raljić je sinoć rekao da ne spori pravo policije da istražuje, ali navodi da se pozvao na etički novinarski kodeks i odbacio njihov zahtjev da im saopšti e-mail adresu s koje su stigle fotografije tih plakata oblijepljenih u Banjoj Luci.

Obavijestili su ga, kako je rekao, da je "dužan da sačuva elektronske podatke koje je dobio i najavili mogućnost izuzimanja računarske opreme“.

"U tom dijelu smatram da je to pritisak na slobodu medija. Ako mi zakon dopušta da ne otkrijem izvor informacija, a policija prijeti da će pod pritiskom da izuzime opremu, onda se postavlja pitanje čemu zakonska mogućnost novinarima da ne otkrivaju izvor informacija", rekao je Raljić.

Direktor policije RS dodaje da, ako je razgovor bio korektan i ako je razgovarano na način punog uvažavanja novinara, odnosno urednika, ne vidi razlog zašto bi to bio pritisak na medije.

"Policija koristi sve izvore preko kojih se pojavljuju nama bitne informacije za istragu, i medije i razgovore s osobama, i oni, ukoliko ih zakon štiti, ne moraju dati izvor. Tamo gdje ih zakon ne štiti trebali bi nam dati podatke ili saznanja", tvrdi Vasić.

Ne vidi razlog da bi se svaki razgovor policajca s nekim pripadnikom medija mogao okarakterizirati kao pritisak na medije.

Kazao je da je tužilac taj koji ocjenjuje da li ima elemenata krivičnog djela, pa i u slučaju sa spomenutim plakatima u Banjoj Luci te da oni nalažu policiji šta da radi.

TIBiH osudio saslušavanje Raljića

Na fotografijama koje su putem elektronske pošte upućene redakcijama medija u Banjoj Luci vide se plakati osmišljeni kao potjernica raspisana za "najzloglasnijim klanom u Evropi", takozvanim "Laktaškim klanom", a prvi ih je objavio portal Istinito.

Uz natpis "Stop kriminalu i korupciji", na plakatu je kao vođa “takozvanog zloglasnog klana" okarakterisan aktuelni predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Na plakatu je potpisan "Opljačkani narod RS", koji je "raspisao potjernicu".

Uz Dodikovu, nalazi se fotografija vladike Grigorija potpisanog svjetovnim imenom Mladen Durić, te slike još nekih Dodikovih saradnika te tvrdnje o njihovim poslovima.

U međuvremenu Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) najoštrije je osudio saslušavanje novinara Raljića, jer to, kako navode, predstavlja direktan napad na slobodu medija i slobodu govora.

"Novinari imaju svako pravo da zaštite svoje izvore informacija, a u isto vrijeme lijepljenje plakata i izražavanje mišljenja o trenutnoj vlasti ne predstavlja krivično djelo da bi počinioci bili traženi od strane MUP-a RS", navodi TIBiH u saopćenju.