BiH
1

Vasić: Istražuju se prijave zbog "čestitki" osude obilježavanja Dana RS-a

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić potvrdio je danas da entitetska policija provjerava svaku prijavu, pa i u slučaju slanja "čestitki“ čiji je cilj da se osudi obilježavanje 9. januara, Dana RS-a.

Istražuju se zasad, kako je naveo, prijave koje su došle do policije u Banjoj Luci i na području bijeljinskog Centra javne bezbjednosti.

"Ono što je dosad prijavljeno MUP istražuje i provjerava i ostaje da se vidi kakvu će kvalifikaciju dati tužilaštvo, da li će to okarakterizirati kao neki prekršaj i da li će se i na koji način ta aktivnost sankcionirati", rekao je Vasić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Potvrdio je da su suspendirana četiri pripadnika Specijalne jedinice policije MUPRS-a, koji su osumnjičeni da su umiješani u slučaj nanošenja teških tjelesnih povreda jednom mladiću, 31. decembra 2013. godine, u ugostiteljskom objektu “Tamaris” u Banjoj Luci.

Danas se očekuje da prijavu policiji podnese i Banjalučanin Nemanja Kopanja (28), koji je tvrdio da su ga policajci, poslije privođenja iz jednog banjalučkog kafića, pretukli.

Ispitat će se da li su povrede nastupile prije ili nakon privođenja ovog mladića.

Vasić kaže da se svaka prekomjerna upotreba sile od policije može okarakterizirati kao povreda procedura rada, tj. disciplinski prijestup, a ukoliko nastaju posljedice to je i krivično djelo, što se u saradnji s tužilaštvom i procesuira.

Radnici MUPRS-a u tom slučaju se automatski suspendiraju s radnih zadataka i čeka se okončanje krivičnog postupka vezano za njihov radni angažman.

"Ako ne postoje materijalni dokazi da je došlo do prekoračenja sile od policije, onda se samo provodi unutrašnji i eventualno disciplinski postupak", dodao je Vasić.