BiH
0

Vasić: Dodikova retorika nije krivac za ostanak OHR-a

FENA
Član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić izjavio je da ne stoje tvrdnje da je zbog retorike lidera te stranke Milorada Dodika moguće da i se produži ostanak OHR-a u našoj zemlji.

"Dodik nije govorio o demonstracijama u BiH ukoliko Kosovo dobije nezavisnost", naveo je Vasić dodajući i da lider SNSD-a "nikada nije direktno vezao Kosovo i BiH ili Kosovo i RS, ali da je jasno da niko ne može spriječiti implikacije na kolektivnu svijest za šta se ne može otkriviti Dodik".

On tvrdi da javnost u BiH, pa tako i dio međunarodne zajednice dobija negativnu predstavu o djelovanju Milorada Dodika i RS-a, kao i da je vidljiv pokušaj da se izdjeluje ostanak OHR-a u BiH s potpunim bonskim ovlastima, a da se kao glavni razlog za to obilježi Dodik.

Odbacivši kao neargumentovane i netačne takve navode, Vasić je na pres-konferenciji kazao da bonske ovlasti "treba poništiti jer ih je život u BiH nadišao, kao i što je tok političkih događaja prestigao i instituciju kakva je OHR".

Naglasio je da se OHR treba da transformira u predstavništvo Evropske unije i time otpočne partnerski odnos, a da odgovornost za vlast preuzmu domaći političari.

Vasić je kao "isforsiranu temu" nazvao navode da je opstanak OHR-a potreban zbog ugrožene slobode medija u RS-u.

"SNSD naglašava da je sloboda medija i evropska transformacija Javnog RTV sistema jedna stvar, a neprofesionalna i tendenciozna uređivačka politika jednog segmenta tog sistema druga stvar", naveo je Vasić.