BiH
0

Vasić: Bez SIPA-e se ne mogu istražiti porezne utaje u BiH

FENA
Gojko Vasić
Gojko Vasić
Direktor policije RS-a Gojko Vasić smatra da predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Tužilaštva BiH sami ne mogu provoditi istrage o poreznim utajama u BiH, jer UIO nema policijska ovlaštenja i te zloupotrebe i pronevjere na nivou BiH bi morala da radi Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Komentirajući to što su predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Tužilaštva BiH najavili i u BiH tim za istrage o poreznim utajama po ugledu na hrvatski “Uskok”, Vasić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da UIO može da podnese prijave zbog poreznih utaja, ali da bez primjene policijskih ovlaštenja nisu osigurani dokazi da ta prijava bude dokumentirana.

"To je kao da bi mi nekoga sudili za to što posjeduje točak, a on je ukrao vozilo i uništio", slikovito se izrazio Vasić.

Da bi se porezne utaje uspješno istražile za to je, kaže, neophodna nadležna policijska agencija, u ovom slučaju Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i bez njih to ne može.

On kaže da je MUPRS-a spreman da pomogne u istrazi o poreznim utajama te da je i prije nekoliko godina i tužiocu i SIPA-i predlagao da se uđe u istrage o tim slučajevima, ali do toga nije došlo.

"Bio sam spreman da dio naših ljudi koji radi na privrednom kriminalitetu bude u to uključeno", dodao je on.