BiH
62

Vaša(r) ideja: Poslušajte predavanja Rikarda Druškića, Radmile Rangelov-Jusović i Almina Zrne

Klix.ba
Udruženje Plus je u posljednjoj konferenciji ponudilo nešto drugačiji koncept: tri predavača, dvije izvanredne prezentacije i jedan uživo intervju.

Posebnost posljednjeg Vašara ideja ogledalo se u različitosti samih predavača i predavanja od, kako su sami sebe nazvali, "vrlo sličnih" ljudi; po sniženim vladanjima, ali i tome da žive i dišu ono čime se danas bave, a to drugi zovu "poslom".

Rikardo Druškić, Sarajlija iz Zagreba, ispričao je svoj put do Times Squarea i zadivio publiku svim dostignućima. Samouk, ove godine planira upisati Akademiju likovnih umjetnosti da bi, kako kaže "izbrusio već postojan, svoj stil".

Posjetioci su imali priliku vidjeti njegov najuspješniji rad Madness, ali i objašnjenje istoga. Čar kreiranja poruke i sama poruka uratka je ono što čini Rikardove radove potpuno drugačijim umjetnikom sadašnjice. No, bez obzira na valorizaciju i novčanu vrijednost njegovih radova, on kaže da su najljepše stvari svakako džaba.

Da obrazovanje i školovanje nije isto, Radmila Rangelov-Jusović je to dokazala uz pomoć publike i igrice "razbijanje mitova". Dr. Rangelov-Jusović ističe: "Ako se već školujemo, ne zaboravimo i da se obrazujemo, jer škola ne donosi svo znanje, već samo 30% - ostalo je do samih nas". Govoreći o školovanju i školskom sistemu koristi pjesmu Presuda Enesa Kurtovića kao primjer, koji govori sam za sebe, a kao ličnu poruku šalje: "Ne dozvolite da školovanje stane na put vašem obrazovanju". Tako i preporučuje da zapamtimo KAD, tačnije da svaki dan uradimo nešto kreativno, aktivno i dobro. Ono što mi i naše djelo može da proizvede je to što treba biti čovjekova vodilja, ni slučajno novac koji je osnovni faktor kvarenja našeg proizvoda koji onda prestaje biti "domaći". Svoje predavanje Radmila Rangelov-Jusović je završila sa onim najosnovnijim, a i publici najdopadljivijim: "Budi čovjek".

Kroz živi razgovor auditoriji koji je tu noć napunio do posljednjeg mjesta salu Sarajevskog ratnog teatra SARTR je upoznao i čuvenog fotografa i umjetnika Almina Zrnu, koji je čvrsto podržao prethodna dva predavanja, te naglasio njihov značaj za sve koji su imali priliku ih čuti. Za početak spominje spoznavanje sebe i pametnu hrabrost kao dva ključna elementa uspjeha. Zatim objašnjava sebe unutar sebe, tačnije svoje ljubavi i strasti - fotografije, za koju govori da je temelj zanat, koji se kasnije oblikuje u autora, te "valjda" onda postaje umjetnost. Za Almina Zrnu definicija umjetnosti je nepoznata, te samim tim nije o svom radu govorio kao o umjetnosti, već samo kao o sebi.

"Ne volite sebe unutar nečega, već sebe unutar sebe", poručio je Zrno, i pojasnio da trebamo biti jedinstveni baš kao što je svaki otisak prsta na svijetu jedinstven. Na vrlo aktuelno pitanje o tome koliko je vanjština bitna u fotografiji odgovara da je bitna, ali nije suština. Za ovog fotografa suština je moment kada ono najdublje u osobi pred objektivom ispliva na površinu, dovoljno kratko za jedan okidaj.

I dok se pripreme za VII konferenciju Vaša(r) ideja finaliziraju, iz Udruženja PLUS poručuju da će i ovog puta, 12.03.2015. publika zasigurno uživati u predavanjima novih gostiju. Do tada, uživajte u snimcima posljednjih predavanja.

Više o samom projektu možete saznati na www.udruzenjeplus.ba.