Tokom 2012. godine
0

Vantjelesnom oplodnjom u RS zatrudnjele 94 žene

Klix.ba
Postupkom vantjelesne oplodnje, koji je finansirao Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, u 2012. godini 94 žene iz RS ostale su u drugom stanju, saopšteno je i ovog fonda.

U saopštenju se navodi da je u protekle dvije godine postupkom vantjelesne oplodnje u RS rođeno ukupno 118 beba.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske podsjeća da od kraja prošle godine finansira dvije procedure vantjelesne oplodnje za parove kojima je to jedina mogućnost začeća, dok je ranije iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja bila finansirana jedna procedura.

"Inicijativa za uvođenje finansiranja drugog pokušaja vantjelesne oplodnje potekla je od predsjednika Republike Srpske koji je iz svog budžeta izdvojio 500.000 KM, dok je 400.000 KM obezbijedilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS za finansiranje drugog pokušaja vantjelesne oplodnje", navedeno je u saopštenju.

Postupci vantjelesne oplodnje rađeni su u Zdravstvenoj ustanovi "Mediko S" u Banjoj Luci s kojom Fond ima zaključen ugovor za pružanje ove usluge i koja je, za sada, jedina u RS u kojoj se može obavljati vantjelesna oplodnja.

"Po uspješnosti postupaka vantjelesne oplodnje, Mediko S je među vodećim zdravstvenim ustanovama u regionu. Prema podacima iz ove godine pozitivan test na trudnoću imalo je 45 posto žena kod kojih je izvršen embriotransfer i samo jedna od devet ustanova u Srbiji koje rade ovu proceduru ima veći procenat uspješnost od 47,1 odsto", navodi se u saopštenju.

Prosječna starost žena kod kojih je u ovoj godini rađena vantjelesna oplodnja je 34 godine.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u cijelosti finansira dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do navršene 40. godine života, a ženama od 41. do navršene 42. godine 50 odsto troškova.

Ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, Fond u cjelosti refundira troškove.