BiH
0

Vantjelesna oplodnja bit će finansirana s 3 000 KM po jednom paru!?

FENA
Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskoga kantona sufinansirat će vantjelesnu oplodnju bračnim parovima koji imaju probleme u osiguranju potomstva u visini do 3 000 konvertibilnih maraka, kazano je danas na sastanku koje je Udruženje za humanu reprodukciju "Novi život" održalo s predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskoga kantona.

Cilj sastanka bio je da se članovi Udruženja upoznaju s kriterijima i planiranom raspodjelom sredstava iz Fonda zdravstvenog osiguranja za potrebe humane reprodukcije.

"Cilj je našeg sastanka da se detaljno upoznamo s planiranom raspodjelom sredstava iz fonda zdravstvenog osiguranja za postupke asistirane reprodukcije. Također nam je važno da imamo informacije na koji način se vrši raspodjela sredstava iz fonda kao i koji su kriteriji. Ono što mi tražimo jest da sve informacije budu javne i dostupne svim zdravstvenim osiguranicima koji su zainteresovani za ovu namjenu iz fonda", kazala je Mediha Jusić, članica Udruženja.

Po riječima predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja, prijedlogom finansijskog plana Zavoda za 2012. godinu predviđeno je financiranje programa asistirane reprodukcije/oplodnje u iznosu od 120 000 maraka, ali se trenutno čeka njegovo usvajanje.

S ciljem realizacije navedenog programa Ministarstvo zdravstva utvrdilo je kriterije za refundaciju dijela sredstava za asistiranu reprodukciju. Kriterijima su predviđene indikacije i medicinska dokumentacija na osnovi koje osigurane osobe ostvaruju pravo na refundaciju sredstava.

U skladu s ovim kriterijima zahtjev se predaje Zavodu zdravstvenog osiguranje koji treba da sadrži mišljenje ordinirajućeg liječnika i konzilijarno mišljenje nadležne klinike UKC-a Tuzla.

Kako je istaknuto na današnjem sastanku, Zavod zdravstvnog osiguranja će po zahtjevu osiguranog lica koji sadrži potrebnu dokumntaciju, račune za lijekove i dokaz o procesu vantjelesne oplodnje, rješenjem odlučiti o pravu na refundiranje sredstava u iznosu od 3 000 KM, i to maksimalno dva puta za jedan bračni par. Ono što treba istaknuti jest da pravo na refundaciju ovih sredstava imaju žene do napunjenih 37 godina života, koje nisu rađale ili nemaju živu djecu.

S obzirom na to da do danas nisu postojale informacije na koji način se vrši sufinansiranje vantjelesne oplodnje i postoji li uopće ta mogućnost, kako bi svi zainteresirani za ovu namjenu iz fonda zdravstvenog osiguranja na vrijeme bili informisani, Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača predložila je da Zavod zdravstvenog osiguranja i resorno ministarstvo raspišu javni poziv u sredstvima informiranja u kojem će stajati svi navedeni kriteriji i potrebna dokumnetacija kako bi se pacijenti na vrijeme mogli prikupiti potrebnu dokumenetaciju.

Ono što su obećali iz Zavoda to je da će se po usvajanju financijskog plana svi zainteresirani moći informirati putem službene web stranice www.zzotk.ba.

Na današnjem sastanku nisu bili predstavnici Ministarstva zdravstva Tuzlanskoga kantona, iako im se ovo udruženje obraćalo u više navrata pismenim putem.