Parlament FBiH
0

Vanredno zasjedanje Predstavničkog doma

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predstavničkog doma u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Safet Softić potvrdio je da će u petak u Sarajevu biti održana vanredna sjednica ovog najvišeg federalnog zakonodavnog tijela na kojoj će biti riječi o problemima nosilaca najviših ratnih priznanja u Federaciji zbog kojih su danas trajali protesti ove boračke populacije ispred zgrade entitetske vlade i parlamenta u Sarajevu.

Nosioci ratnih odličja traže da Parlament potvrdi da neće biti ukinut federalni zakon koji reguliše njihovo pravo na određene mjesečne naknade i beneficije što su im propisane zbog odbrambenih zasluga stečenih tokom proteklog rata u BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Softić ističe to kao jedan od glavnih zahtjeva i povoda za vanrednu sjednicu u Parlamentu, a podsjeća i da borci traže da njihova primanja budu izuzeta od desetpostotnog umanjenja, predviđenog aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom.

Tokom današnjih protesta pregovori između predstavnika Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH te nosilaca vlasti u FBiH i predstavnika političkih stranaka okončani su bez parafa na sporazum kojim se prihvataju svi zahtjevi Saveza.

Dio sporazuma koji se odnosi na zahtjev da se primanja svim kategorijama boračke populacije ne umanjuju za 10 posto nije prihvatila SDA jer bi to oborilo aranžman sa MMF-om, rečeno je.

Zbog toga protestnici, kojih je tokom dana najprije ispred zgrade Vlade FBiH, a zatim Parlamenta bilo oko 2.000, ostaju do daljnjeg u Sarajevu, sve do ispunjenja svih zahtjeva, izjavio je po završetku razgovora predsjednik Skupštine Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Šerif Patković.

Patković je najavio da će "zlatni ljiljani" tokom noći preći na "operativni dio strateškog plana" o kojem nije mogao reći detalje.

Upitan da li će borci pratiti vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, on je kazao 'neka parlament radi svoj posao, a borci će raditi svoj'.

Patković kaže da "zlatni ljiljani" očekuju podršku javnosti, a najavio je da će u budućim obraćanjima javnosti biti direktniji prema pojedincima i političkim strankama.