BiH
0

Vanredno zasjedanje CIK-a o izboru vlasti u FBiH

SRNA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Kolegijum Centralne izborne komisije BiH donijet će danas odluku o održavanju vanredne sjednice Komisije na kojoj bi trebalo da bude riječi o izboru vlasti u Federaciji BiH.

Član CIK-a Stjepan Mikić potvrdio je ranije Srni da će sjednica Kolegijuma početi u 10.00 sati i da očekuje da će vanredna sjednica CIK-a biti održana danas.

Mikić napominje da je teško bilo šta govoriti u vezi sa formiranjem vlasti u FBiH dok zvaničan stav ne donese CIK BiH, koji je nadležan za provođenje neposrednih i posrednih izbora i Izbornog zakona BiH. 

"Mene je lično začudilo kada je Stjepan Krešić u svojstvu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH sazvao konstitutivnu sjednicu ovog doma  jer je, prema dopisu CIK-a, znao da se nisu stekli uslovi za konstituisanje Doma naroda. Šta će se desiti nakon onoga što je učinjeno - vjerujem da će se uključiti i druge institucije Ustavni sud FBiH i Ustavni sud BiH, jer će se implikacije odraziti i na sastav Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Mikić.

On je podsjetio na raniji stav CIK-a BiH da se ne mogu potvrditi rezultati izbora dok se ne završi delegiranje u svim kantonalnim skupštinama u FBiH.

"Dok se ne završe izbori delegata u svim kantonalnim skupštinama, mi ne možemo potvrditi rezultate posrednih izbora i objaviti ih u Službenom glasniku, čime smatramo da se nisu stekli uslovi za konstituisanje Doma naroda FBiH", ponovio je Mikić.

On je ponovio da je na CIK-u da provodi Izborni zakon i izbore koji su tim zakonom definisani na način kako se provode, te utvrđuju, potvrđuju, objavljuju rezultati i dodjeljuju certifikati i uvjerenja onima koji su osvojili mandate.
Dosadašnja predsjednica FBiH Borjana Krišto i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović podnijeli su ranije odvojene zahtjeve CIK-u BiH da se izjasni o provedenim izborima u Parlamentu FBiH. Krišto je u izjavi Srni izrazila očekivanje da će CIK na vanrednoj sjednici zaštiti ustavnost i ustavni poredak FBiH.

SDP BiH i SDA oštro su juče kritikovali CIK zbog hitnog sazivanja vanredne sjednice, navodeći da je Komisija time potvrdila da je u procesu uspostavljanja vlasti u FBiH "bila u službi dva HDZ-a i tolerisala njihovo antiustavno djelovanje i blokiranje izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH i njegovo konstituisanje".

Iz SDP-a su poručili da bi članovi CIK-a BiH "trebalo da prestanu sa falsifikovanjem rezultata izbora i izborne volje građana" i da očekuju da kod većine članova CIK-a BiH "preovladati razum" i da će se "suprotstaviti i prekinuti političku vezu koja postoji između dijela članova Komisije i pojedinih stranačkih centrala". 

Iako posredni izbori za delegate u Parlamentu FBiH nisu završeni u svim kantonalnim skupštinama, u Sarajevu je u četvrtak formiran Dom naroda federalnog Parlamenta, nakon čega su oba parlamentarna doma završila izbor predsjednika i potpredsjednika te Vlade FBiH.