BiH
28

Vanredno stanje nakon terorističkog napada: Preporuka bh. državljanima da ne putuju u Tunis

Piše: E. F.
Foto: AFP
Foto: AFP
U terorističkom napadu koji se jučer dogodio u Tunisu i u kojem je poginulo 39 osoba nema bh. državljana, potvrđeno je za portal Klix.ba iz Ambasade BiH u Libiji koja nerezidentno pokriva i područje Tunisa.

Prema do sada dostupnim infomacijama, život su jučer na plaži u tuniškom ljetovalištu Sousse izgubili državljani Velike Britanije u najvećoj mjeri te državljani Belgije, Njemačke, Irske i Rusije.

"Za sada nemamo informacija o boravku bh. državljana u hotelu u kojem je došlo do napada ili o njihovom eventualnom stradanju. No, još uvijek se utvrđuje šta se dogodilo te se broje žrtve i utvrđuju njihovi identiteti", kazao je za Klix.ba iz Tripolija, Rejhan Kubat, tehnički sekretar Ambasade BiH u Libiji.

Prema njegovim riječima, situacija u Tunisu je trenutačno izuzetno teška. Mobilizovane su sve policijske i vojne snage u ovoj zemlji.

"Na vezi sam sa našim državljanima koji tamo borave ili žive i definitivno vlada vanredno stanje. Građani u Tunisu su iznenađeni napadom, žive u strahu od novoga i ogorčeni su činjenicom da je jučerašnji napad počinio student iz ove zemlje", kazao nam je Kubat.

Rat u Tunisu

Isto nam je potvrdio i ambasador BiH u Libiji, Ibrahim Efendić.

"Tunis je sada u ratu, ratu protiv terorizma. To su sinoć i kazali zvaničnici te je situacija u ovoj zemlji izuzetno opasna. U Tunisu je vrlo brzo završio proces tranzicije i tzv. Arapskog proljeća i to je ono što sada smeta ekstremistima. Zbog toga je vojska na ulicama i tuniske vlasti su u punoj borbenoj pripravnosti", kazao je Efendić za Klix.ba.

Preporuka bh. državljanima da ne putuju u Tunis

Tako će i Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdati preporuku bh. državljanima da zbog izuzetno loše sigurnosne situacije u Tunisu ne putuju u ovu zemlju.

No, kako saznajemo, bh. građani su već na oprezu zbog napada koji se u glavnom gradu Tunisa dogodio u martu ove godine kada su ubijene 22 osobe. Od tada je veoma malo naših državljana putovalo u neki od tuniskih gradova.