Ozbiljan politički trenutak
0

Vanredni kongres SDP-a BiH 29. oktobra

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Fotoservis)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Fotoservis)
Glavni odbor SDP BiH jednoglasno je odlučio da 29. oktobra bude održan 2. vanredni kongres partije zbog, kako je ocijenjeno, ozbiljnog političkog trenutka i evidentno najveće političke krize u zemlji nakon Dejtona.

Kongres će biti održan u Sarajevu, a u njegovom radu učestvovaće 560 delegata iz 106 opština u BiH.

U saopštenju iz SDP BiH navodi se da je Glavni odbor na današnjoj sjednici u okviru rasprave o provođenju izbornih rezultata zaključio da je potrebno što prije formirati vlast u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu i zadužio kantonalne odbore da finalizuju pregovore i provedu izborne rezultate.

U potpunosti su podržane dosadašnje aktivnosti i stavovi koje je iznio predsjednik partije Zlatko Lagumdžija tokom pregovora o formiranju vlasti na nivou BiH. 

Glavni odbor smatra da je, u odnosu na sve političke partije, SDP u dosadašnjem procesu pregovora pokazao, kako kažu, najveću spremnost na kompromis, te da je vrijeme da se drugi lideri, prije svega dva HDZ-a, pomjere sa političkih pozicija koje se nisu promijenile posljednjih godinu dana. 

"Vlast treba biti formirana u skladu sa rezultatima izbora i preciznim slovom Ustava i Zakona uz prioritetno usaglašavanje programskih načela", mišljenja je Glavni odbor SDP-a.