Nermin Pećanac
0

"Vanredni izbori najbolje rješenje za Vladu KS"

Sarajevo-x.com
Nermin Pećanac
Nermin Pećanac
Koalicioni partneri u Vladi Kantona Sarajevo, Stranka za BiH i SDA, mjesec dana nakon što je prihvaćena ostavka premijera Samira Silajdžića, nisu se uspjeli dogovoriti oko imenovanja novog mandatara. Ukoliko za dva dana stranke ne predlože kandidata, Vlada zvanično prelazi u tehnički mandat.

Poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Nermin Pećanac u razgovoru sa Sarajevo-x.com tvrdi da je ovo najgora Vlada u sarajevskom kantonu od Dejtonskog sporazuma.

"To sam tvrdio i prije ostavke premijera Silajdžića. Uzimimo samo ministarstva privrede i ministra koji na sjednici Skupštine kaže da ne zna šta se gradi na Marin dvoru, na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Sarajevu, ili bezbroj drugih nebuloza. Ili ministarstvo unutrašnjih poslova. Tu imamo neki privid dobre bezbjedonosne situacije, ali mislim da ona više zavisi od raspoloženja kriminalaca nego od spremnosti Vlade da odgovori na ovakvu situaciju. Očigledno je da ova vlada ne može funkcionisati, te su možda najbolje rješenje vanredni izbori", kaže Pećanac.

Ipak, procjenjuje da je to opcija na koju niko realno nije spreman.

"Mislim da više jedni druge plaše vanrednim izborima, ali da u biti niko ne ide ka tome. Sukobi između stranaka oko izbora novog mandatara nisu ništa drugo do politička trgovina, koja najviše ide na štetu građana Sarajeva. Ne sporim pravo političkih stranaka da odaberu kandidata, ali oni kao da se utrkuju ko će dati lošiji kadar", zaključuje on.