Tuzla
0

Vanredna sjednica kantonalne vlade

FENA
Vlada Tuzlanskog kantona danas je na vanrednoj sjednici usvojila informaciju o primjeni Odluke o Listi esencijalnih lijekova neophodnih za osiguranje zdravstvene zaštite u okviru standarda obaveznog zdravstvenog osiguranja u FBiH.

Ovom odlukom koju je Vlada FBiH usvojila 19. augusta, a koja će biti u primjeni od 28. oktobra, utvrđeno je da zavodi zdravstvenog osiguranja za lijekove s Liste esencijalnih lijekova FBiH ne mogu utvrđivati neposredno učešće osiguranika u nabavci pojedinih lijekova.

Kantoni su obavezni uskladiti pozitivne liste lijekova s Listom esencijalnih lijekova FBiH u roku od 60 dana, a što je zaustavilo procedure nabavke lijekova u skladu s kantonalnom Listom esencijalnih lijekova koju je Vlada TK-a usvojila u aprilu.

Prema posljednjoj Odluci Vlade FBiH lijekovi s A1 Liste esencijalnih lijekova Federacije koji se propisuju i izdaju osiguranim osobama idu u potpunosti na teret sredstava zavoda zdravstvenog osiguranja, a što znači da bi primjenom ponuđene Liste lijekova, bilo neophodno osigurati znatno veća finansijska sredstva za lijekove u kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja.

Prema budžetima koje je uradio Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona usaglašavanje i primjena Liste esencijalnih lijekova FBiH za ovaj kantonalni Zavod znači izdvajanje dodatnih 6. 716. 337 KM na godišnjem nivou.

Primjena Liste esencijalnih lijekova FBiH samo u zadnjem kvartalu 2008. u Finansijskom planu Zavoda zahtijeva dodatnih 1. 679. 084 KM.

Po riječima ministra zdravstva Asima Musića, Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona uputilo je primjedbe na ovu odluku još u toku procedure njenog donošenja.

Međutim, primjedbe, među kojima i primjedba da ponuđena Odluka nije usklađena s pozitivnim zakonskim propisima, nisu usvojene.

Musić je istakao i da je Odluka Vlade FBiH u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju kojim je utvrđeno da se obim prava na korištenje lijekova koji se nalaze na listi lijekova, a koji se osiguranicima mogu propisivati na teret sredstava kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja, utvrđuje kantonalnim propisima.

Vlada Tuzlanskog kantona je usvojenu informaciju Ministarstva zdravstva uputila Skupštini Tuzlanskog kantona. Resorno ministarstvo je zatražilo da Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona zauzmu jedinstven stav u vezi s provedbom Odluke o Listi esencijalnih lijekova FBiH čija primjena zahtijeva novo usaglašavanje Pozitivne liste lijekova Tuzlanskog kantona i povećanje sredstava u Finansijskom planu Zavoda, a što će prema procjenama značiti i značajno povećanje izdvajanja sredstava iz budžeta Tuzlanskog kantona.

Do sjednice Skupštine, Ministarstvo zdravstva će pripremiti prijedlog stavova za koje će se tražiti podrška poslanika Skupštine Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade Tuzlanskog kantona.