BiH
0

Vanredna parlamentarna rasprava o privatizaciji Željezare Zenica

FENA
Vanredna poslanička rasprava u Federalnom parlamentu o ugovoru koji se odnosi na privatizaciju Željezare Zenica zakazana je za danas u Sarajevu.

Vanrednu sjednicu federalnog Predstavničkog doma o ovoj temi tražili su poslanici Socijaldemokratske partije BiH i Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović. Poslanički klubovi tih stranaka uputili su u Parlament i polazni materijal za raspravu.

Prema izjavi jednog od inicijatora, poslanika SDP-a Nermina Nikšića, materijal je kopija originalnog dokumenta od augusta 2004. godine o privatizaciji zeničke Željezare do kojeg su poslanici SDP-a uspjeli doći. Iz tog materijala, kaže Nikšić, uočljiv je niz problema u privatizaciji Željezare.

"Vidi se da su, praktično, sindikat i radnici u pravu kad iskazuju bojazan za svoju i sudbinu kompletnog preduzeća. Zbog toga smo željeli da poslanici budu upoznati s tim i razgovaraju te da Vladi naložimo neke mjere. Ovih dana je protekao rok koji je tim ugovorom predviđen za rješavanje socijalnih pitanja i problema radnika", izjavio je Nikšić Feni.

Ova vanredna sjednica u Parlamentu prvobitno je bila sazvana za 30. august, ali je prolongirana za danas jer su inicijatori obaviješteni da joj federalni premijer i resorni ministar ne mogu prisustvovati u prvobitno zakazanom terminu.