BiH
0

Vanja Kenjić priznao krivnju i osuđen na jednu godinu zatvora

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine danas je izreklo presudu kojom je optuženi Vanja Kenjić oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnih droga.

S tim u vezi, Sud je optuženom Vanji Kenjiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru će se uračunati u izrečenu kaznu.

Sud je optuženom izrekao mjeru sigurnosti, oduzimanje predmeta i obavezao ga na nadoknadu troškova ovog krivičnog postupka, utvrđenih paušalno u iznosu od 100 KM koje je optuženi dužan nadoknaditi u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti ove presude.

Vanja Kenjić je oglašen krivim što je kao član grupe od marta do juna 2013. godine, zajedno sa drugim članovima grupe i njima poznatim osobama po imenu Perović Đuro, Marković Željo, Kilibarda Darko, i sa više nepoznatih osoba s nadimcima ''Sipo'', ''Juka'', ''Drama'', Enver, odnosno ''Esko'' ili ''Eso'' ''Lombardo'', radi sticanja materijalne koristi vršio neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prenos, prevoz, držanje, posredovanje u daljoj međunarodnoj prodaji, slanje i isporuku opojne droge konoplja, koja se nalazi pod rednim brojem 13. u tabeli broj 1. ''Zabranjene tvari i biljke'', Liste opojnih droga psihotropnih tvari biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora, i čiji je uzgoj, proizvodnja, promet, posjedovanje i upotreba zabranjen odredbom člana 19. stav. 1. Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Oni su opojnu drogu kupovali na području Albanije od osobe pod nadimkom "Lombardo“ i na području Crne Gore od lica Marković Željo, Kilibarda Darka i osobe pod nadimkom ''Sipo'', te bi nakon dogovora o cijeni, vrsti i količini, opojnu drogu transportovali na područje BiH sa ciljem dalje prodaje, saopćeno je iz Suda BiH.