BiH
0

Vandali u Zenici uništavaju gradsku imovinu

FENA
Općina Zenica upozorila je u subotu da je povećan broj krivičnih djela uništavanja društvene imovine na području užeg centra grada.

«Općina ulaže velike napore u ljepši izgled i uređenje grada ali pojedinci i grupe se vandalski odnose prema svemu na šta naiđu u gradu, pri čemu uništavaju korpe za smeće, kontejnere, mobilijar, rasvjetne stubove, uličnu rasvjetu, semafore, skupe kandelabere i ulične satove.

U posljednje vrijeme, na šetalištu od Ušća prema Kamberovića polju iz temelja je izvađeno devet nosača korpi za smeće koji su zajedno sa korpama bačeni u korito rijeke Bosne, a na prostoru Kamberovića polja oko Turske česme i igrališta iz zemlje su izvađene četiri korpe za otpad i bačene», stoji u informaciji Općine Zenica.

U Titovoj ulici sa svih 10 ukrasnih korpi za sitni otpad otuđeni su poklopci, a četiri korpe potpuno uništene, dok je na šetalištu u Babinoj rijeci uništeno pet korpi.

«Popravke na javnoj rasvjeti prošle godine Općinu Zenica koštale su oko 35.000 KM, što predstavlja desetinu sume novca koja se potroši za redovno održavanje gradske rasvjete. Godišnje se za obnavljanje gradskog mobilijara i rasvjetnih tijela potroši na desetine hiljada maraka i zbog svega navedenog Općina nije u stanju popraviti sve ono, što nesavjesni pojedinci i grupe unište», kaže se u saopćenju Općine Zenica.