BiH
4

Van Rooden: Nepotpisivanje Zakona o borcima ugrožava aranžman

SRNA
Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Ron van Rooden naglasio je da bi nepotpisivanje Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca, koji je usvojen u oba doma federalnog parlamenta, ugrozilo nastavak aranžmana sa MMF-om, odnosno ne bi bilo isplata idućih tranši kredita.

Van Rooden je u razgovoru sa premijerom Federacije BiH (FBiH) Nerminom Nikšićem istakao da nije sretan zbog nepotpisivanja Zakona, te eventualnim načinima na koji se namjerava privremeno riješiti pitanje isplata za 1.800 pripadnika boračke populacije do njegovog stupanja na snagu.

On se nada da će Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju biti objavljen do sljedećeg sastanka Odbora direktora MMF-a, te najavio dodatno pismo namjere za nastavak standbaj-aranžmana, saopšteno je iz federalne Vlade.

Nikšić je istakao opredjeljenje federalne Vlade da se obaveze koje budu preuzete i ispune, što ranije često nije bio slučaj, te podsjetio da je neophodno što skorije stupanje na snagu ovog zakona zbog njegove važnosti za finansijsku stabilnost FBiH.

"Pokazali smo se dosljednim u složenoj političkoj situaciji i ispunili svoj dio obaveza prema MMF-u. Posebno smo zahvalni na kooperativnosti i podršci kancelarije u Sarajevu", rekao je Nikšić, podsjetivši da je trenutna situacija u vezi sa nepotpisivanjem Zakona iznad moći federalne Vlade.

Federalni premijer je informisao delegaciju MMF-a u kojoj je fazi donošenje određenih zakona, te iskazao čvrsto opredjeljenje za provođenje onoga što je dogovoreno.

Na današnjem sastanku u Sarajevu bilo je riječi i o Zakonu o zaštiti žiranata koji je u parlamentarnoj proceduri, pripremama za donošenje zakona o budžetima, Zakona o radu, prikupljanju prihoda Uprave za indirektno oporezivanje, jačanju fiskalne odgovornosti u budžetskoj potrošnji, potpisivanju memoranduma o razumijevanju četiri poreske uprave u smislu razmjene informacija, statusu Elektroprenosa i drugim pitanjima.

Sastanku su prisustvovali federalni ministar finansija Ante Krajina, zamjenik direktora Evropskog odjeljenja MMF-a Asim Husain, rezidentni predstavnik u BiH Ruben Atojan, te glavni ekonomista Misije Zaijin Zhan.

Misija MMF-a boravi u BiH od 15. maja u okviru trećeg monitoringa po stendbaj-aranžmanom sa BiH, koji se odnosi na izvršenje u prvom kvartalu ove godine.