BiH
0

Van Rompuy u Sarajevu počinje balkansku turneju

FENA
Herman van Rompuy (Foto: AP)
Herman van Rompuy (Foto: AP)
Predsjednik Vijeća Evropske unije Herman van Rompuy posjetit će u utorak i srijedu Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju, saopćio je njegov kabinet.

On je u julu već boravio u regiji, kada je posjetio Beograd, Zagreb, Ljubljanu i Prištinu.

Van Rompuy je pred novu balkansku turneju rekao da će EU na tom prostoru nastaviti pomagati "demokratiju, stabilnost, sigurnost i slobodu".

"Evropa je posvećena evropskoj perspektivi zapadnog Balkana i u naredne dvije godine je predviđeno da ta regija dobije dvije milijarde eura na temelju finansijske pomoći", kazao je Van Rompuy, dodavši da je ponuđen i napredak u viznoj liberalizaciji onim državama koje još nisu na bijeloj šengenskoj listi.

Predsjednik EU-a je dodao da ipak još dosta toga mora učiniti i da su potrebne intenzivne reforme u oblastima ljudskih prava te da je neophodno nastaviti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

"Borba protiv toga mora biti odlučna i djelotvorna. Jača regionalna saradnja mora voditi do dobrosusjedskih odnosa jer EU ne želi uvoziti konflikte", istaknuo je Van Rompuy i dodao da je potrebno okončati saradnju s Haškim tribunalom da bi se završio bolan historijski sukob.

"Vjerujem da u evropskoj kući ima mjesta za zapadni Balkan", zaključio je Van Rompuy.