BiH
0

Van der Linden: Hapšenjem Mladića pokazati pojedinačnu odgovornost za zločin

FENA
Van der Linden
Van der Linden
Puna suradnja s Haškim sudom najbolji je način da srpski narod pokaže da su ratni zločini djela pojedinaca i da nemaju nikakve veze s cijelim narodom, za što je neophodno uhićenje Ratka Mladića i ostalih optuženih za ratne zločine, izjavio je u četvrtak u Beogradu predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (VE) Rene van der Linden.

Van der Linden, koji u Beogradu sudjeluje na sjednici Stalnog odbora VE, prvom radnom sastanku otkako je na čelo te organizacije 11. maja došla Srbija (koja je u VE primljena 2003. godine), upozorio je da suđenja za ratne zločine u Srbiji moraju dobiti na značenju, dodajući da je nedavno suđenje pripadnicima "Škorpiona" za zločin nad šestoricom Srebreničana u Trnovu 1995. godine "pozitivan znak".

"Potpuno je neprihvatljivo da ratni zločinci poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića budu još na slobodi", kazao je predsjednik Parlamentarne skupštine VE.

On je naglasio da je zbog toga usporena europska integracija Srbije, te je - izrazivši nadu da će uskoro biti nastavljeni pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU - vladajuću koaliciju u Srbiji pozvao da bude jedinstvena u svom radu, "jer je to jedini način da se izbori s rastućim nacionalizmom i radikalizacijom i sve većim osjećanjem marginalizacije srpskog društva".

O suradnji s Haškim sudom govorio je i novi ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je kazao da je puna suradnja s tim sudom prioritet Vlade Srbije, te da svi optuženi za ratne zločine moraju biti locirani, uhićeni i izručeni.

"To nije samo naša međunarodna obveza, to je i naša moralna dužnost prema susjedima i svijetu, ali u prvom redu prema sebi samima", kazao je Jeremić, dodajući da će prioriteti u predsjedanju Srbije VE-om biti promocija osnovnih europskih vrijednosti, povećanje sigurnosti građana, izgradnja humanije Europe i jačanje suradnje u regiji.

S time se suglasio i predsjednik Skupštine Srbije Oliver Dulić, dodajući da je Srbija mlada demokracija, ali da će Srbija učiniti sve za jačanje osnovnih vrijednosti VE, zaštitu ljudskih prava, demokraciju i vladavinu prava.

Ministar Jeremić je, govoreći o Kosovu, kazao da taj problem mora biti riješen na europski način, te da prijedlog Srbije poštuje teritorijalni integritet i suverenitet zemlje i omogućuje albanskim građanima na Kosovu zadovoljenje njihovih "legitimnih zahtjeva za suštinskim samoupravljanjem".

"Naš prijedlog izbjegava maksimalističke zahtjeve koji stvaraju pobjednike i gubitnike", kazao je srbijanski ministar vanjskih poslova.

Van der Linden se, uoči sjednice Stalnog odbora VE, u srijedu u Beogradu sastao sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i ministrom Jeremićem, kojima je poručio da je predsjedavanje VE za Srbiju prilika da pokaže da je dio velike zajednice europskih naroda i da je spremna ispuniti sve svoje međunarodne obveze, posebno obvezu suradnje s Haškim sudom.