BiH
115

Valentin Inzko: Saradnjom unutar države možemo pobijediti terorizam i kriminal

Piše: D. B.
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Visoki predstavnik Valentin Inzko je u izjavi za Federalnu televiziju povodom današnjeg terorističkog napada u Zvorniku rekao da se protiv terorizma i kriminala treba boriti jačanjem saradnje u BiH.

"Sada je trenutak da sarađujemo, nije trenutak za podjele. Institucije moraju bolje sarađivati, jer ovdje pričamo o organiziranom kriminalu. Prostor u BiH je mali i nema šanse da ne budemo uspješni protiv terorizma i kriminala ako sarađujemo. Saradnju moramo pojačati u interesu građana i susjeda. Drugi put se može biti obrnuto, tako da naše informacije mogu biti korisne npr. Srbiji. Mi u BiH imamo organe na državnom nivou koji dobro rade posao. Potrebno je bolje uvezivanje unutar države, ali i bolje uvezivanje sa susjednim državama. Efikasnost se postiže saradnjom", izjavio je Inzko.

Do destabilizacije u Zvorniku neće doći.

"Neće doći do destabilizacije u Zvorniku. Ljudi su izgradili povjerenje i složno žive, ima mnogo povratnika. Ovo je zaista strašan događaj", dodao je Inzko.

U današnjem terorističkom napadu napadač Nerdin Ibrić je ušao u policijsku stanicu u Zvorniku gdje je otvorio vatru i usmrtio jednog, a ranio dvojicu policajaca. U razmjeni vatre je ubijen.